Välj en sida

Papper har funnits i vår vardag sedan cirka 2000 år tillbaka. Idag är pappret lika naturligt och nödvändigt som vilket annat material som helst. På både gott och ont, för en del siffror som handlar om papper är minst sagt skrämmande. Här är tio fakta som du garanterat måste veta om papper och ha i åtanke nästa gång du källsorterar soporna.

En miljardindustri…

Papper är en värdehandling, likt guld, silver, koppar, olja med mer. Likaså gäller återvunnet papper och är en enorm industri. Ett kilo återvunnet papper är i dagens kurs värt lite mer än en krona.

Därför ska du återvinna…

Varje ton återvunnet papper sparar lika mycket energi som det krävs för att värma ett hus under sex månaders tid. Det sparar också motsvarande 20 träd.

Inte miljövänligare med papperspåsar…

Det sägs att det är mer miljövänligt att handla papperspåsar istället för plastpåsar. Men ärligt talat så krävs det dubbelt så mycket energi att tillverka en papperspåse än vad en plastpåse gör. Däremot krävs ingen olja för att göra papperspåsar, vilket å andra sidan är väldigt miljösparande.

Det mesta blir till papper…

Nästan hälften (42% för att vara mer exakt) av vår planets skog blir till papper. Visserligen planteras det mer träd än vad som årligen kapas.

Storbritannien sätter ribban…

I Storbritannien är samtliga dagstidningar gjorda av endast återvunnet papper. Det är ett steg i rätt riktning, kort sagt.