7
7 poäng

Papper har funnits i vår vardag sedan cirka 2000 år tillbaka. Idag är pappret lika naturligt och nödvändigt som vilket annat material som helst. På både gott och ont, för en del siffror som handlar om papper är minst sagt skrämmande. Här är tio fakta som du garanterat måste veta om papper och ha i åtanke till nästa gång du källsorterar soporna.

En miljardindustri…

Papper är en värdehandling, likt guld, silver, koppar, olja med mer. Likaså gäller återvunnet papper och är en enorm industri. Ett kilo återvunnet papper är i dagens kurs värt lite mer än en krona.

Därför är det så viktigt att du återvinner…

Varje ton återvunnet papper sparar lika mycket energi som det krävs för att värma ett hus under sex månaders tid. Det sparar också motsvarande 20 träd.

Inte miljövänligare med papperspåsar…

Det sägs att det är mer miljövänligt att handla papperspåsar istället för plastpåsar. Men ärligt talat så krävs det dubbelt så mycket energi att tillverka en papperspåse än vad en plastpåse gör. Däremot krävs ingen olja för att göra papperspåsar, vilket å andra sidan är väldigt sparsamt för miljön.

Det mesta av skogen blir till papper…

Nästan hälften (42% för att vara mer exakt) av vår planets skog blir till papper. Visserligen planteras det mer träd än vad som årligen kapas.

Britterna sätter ribban…

Storbritannien är samtliga dagstidningar gjorda av endast återvunnet pappersmaterial. Det är ett steg i rätt riktning, kort sagt.

Så mycket papper används i hemmet…

genomsnitt använder en familj papper motsvarande sex träd varje år. Så glöm inte att återvinna efter dig!

Toapapper en lyx…

Mellan 70 – 75% av jordens befolkning använder inte toalettpapper. Det beror på allt från fattigdom till brist på träd i områdena.

Förbrukar en mindre skog…

Det krävs cirka 384 träd för en människas genomsnittliga livslånga behov av toalettpapper. Kort och gott kan man nästan säga att det är en mindre skog som går åt per människa.

Snart på ett kontor när dig…

Toalettpapper patenterades ursprungligen från Albanien. Nu för tiden finns det också maskiner på lyxigare kontor som gör om använt kontorspapper till färdiga toalettrullar. Snacka om miljötänk!

En kvarts miljard träd skulle kunna räddas årligen…

Om alla våra nyhetstidningar skulle återvinnas skulle vi spara ungefär 250 000 000 träd om året. Det tål att tänkas på.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

7
7 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
5
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
4
omg
win win
4
win