1
1 point

Det finns många skäl idag till att man piercar sig. Det kan vara allt från estetiska och sociala till magiska eller medicinska skäl. Klart är i alla fall att det inte är en övergående trend, utan något som hållit i sig i tusentals år. Idag piercar sig fler än någonsin tidigare. Du själv kanske är piercad? Här är i alla fall tio fakta och kuriosa som du bör känna till om piercingar i all dess form!

Så vanligt är piercingar bland unga i England…

Enligt en nyligen gjord studie i England visade det sig att 10% av alla över 16 år hade någon form av piercing – bortsett räknat de i öronen. Den absolut vanligaste formen, med en tredjedel av deltagarna, hade en piercing i naveln. Därefter var det också populärt med piercingar i läppen och näsan.

Örhängen var populärt tusentals år innan Kristus…

Det kanske inte är så svårt att lista ut att den vanligaste form av piercing är i öronen. Men visste du att de äldsta örhängen som har hittats går att datera till hela 2 500 år f.Kr.?

Kan du bräcka rekordet…?

Världsrekordet för världens mest piercade kvinna, enligt Guinness Rekordbok, är en skotsk kvinna som har hela 4 225 permanenta piercingar. Stackars han eller hon som får plocka ut alla piercingar när denna kvinnan lämnar jordelivet.

Vågar du tro på detta…?

Kamasutra finns det beskrivningar av genital piercing, både manliga och kvinnliga, i syfte att uppnå sexuell förbättring.

Akta så du inte är en av hundra…

På grund av infektioner som kan uppstå efter en piercing får nästan 1% av de som piercar sig uppsöka läkarvård.

Därför bör du tänka efter innan du piercar tungan…

Det konstaterades att en mycket hög procent av de som utför piercingar i tungan kommer att utveckla en glugg mellan sina tänder till följd av metallbiten som ständigt skrapar dina framtänder.

En för oss européer vansinnig trend…

I vissa stammar i Afrika praktiserar en del människor en för oss ganska märklig form av piercing. Det hela består av att sätta in en skiva i sin underläpp (se bild nedan) – detta redan under barndomen. Efter att gradvis sätta in större och större skivor i underläppen kan den till slut nå en diameter på hela 15 centimeter. Sexigt.

Så vanligt är det med komplikationer efter en öronpiercing…

En studie gjord år 1998 visade att hela 35% av alla de som piercar sig i örat någon gång under livet får en form av komplikation tack vare piercingen. Det kan vara allt mellan himmel och jord, men vanligast är allergiutveckling och infektioner.

Var olagligt med piercingar i amerikansk delstat…

I de flesta delstaterna i USA måste du vara över 18 år för att få pierca dig. Men delstaten Massachusetts tog steget längre, där förbjöds piercing helt och hållet. Lagen upphävdes dock år 2000 igen.

Ingen ny trend med tungpiercingar…

Redan under aztekernas tid har man funnit rester från tungpiercingar. Så nej, att pierca dig i tungan är tyvärr ingen nymodernighet eller något revolutionerande.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win