2
2 poäng

Serneke Group AB är en byggkoncern med verksamhetsområde i Sverige. År 2002 grundades SEFA Bygg och konsult AB, namnet ändrades senare efter utökning till SEFA AB och ännu senare till det nuvarande – Serneke Group AB. VD och grundare är Ola Serneke, som föddes i Alingsås 1971. Med detta sagt hoppar vi rakt på sak – här är allt du behöver veta om ett byggbolag med ambitioner som heter duga!

Från noll till tre miljarder…

Serneke är ett av Sveriges snabbast växande byggföretag och har gått från noll till tre miljarder i omsättning på 13 år. Det långsiktiga målet är att vara en av världens 30 största byggkoncerner till år 2030.

En händig VD…

Grundaren, alingsåsaren och VD:n, Ola Serneke (på bilden nedan), är väldigt händig och byggde om en gammal pråm till en lyxig husbåt i sin ungdom och seglade med den till Stockholm, där han sedan sålde båten.

Skrattar bäst som skrattar sist…

Idén om Karlastaden väcktes hos Ola Serneke i början av 2000-talet. När han i Älvrummet i Göteborg vid den tiden presenterade sin vision om ett höghus och en blandstad blev han utskrattad. Skrattar bäst som skrattar sist, eller hur är det man brukar säga?

Miljötänkt i klass med Greta Thunberg…

När Prioritet Serneke Arena byggdes behövde stora mängder berg sprängas bort. För att minimera antalet transporter och värna om miljön stationerades en betongstation på arenan. På så sätt sparades cirka 1 400 tunga transporter av enbart betong. Miljötänk.

Utsikt som sträcker sig till grannlandet…

Högt upp i Karlatornet kommer det finnas en skybar dit alla är välkomna. En solig dag kommer man att kunna se Danmark därifrån.

Stor supporter till Göteborgsklubbar…

Ola Serneke är väldigt idrottsintresserad och har åkt ett antal Vasalopp, Marcialonga och Cykelvasan. Idrottskulturen finns i företaget som har en egen idrottsförening och är storsponsor av både fotbollsklubben IFK Göteborg och ishockeyklubben Frölunda Indians.

Stockholm kan bli en multisportanläggning rikare…

Stockholm planerar byggbolaget Serneke att bygga en multisportanläggning som ska vara större än Prioritet Serneke Arena (se bild nedanför).

Kommer bli näst högst i västra Europa…

Om Karlatornet med sina 266 meter stod klart idag skulle det vara den näst högsta byggnaden i västra Europa, efter The Shard i London.

Fick byta namn…

Byggföretaget hette tidigare Sefa Bygg och bytte namn i en omprofilering år 2014 då det internationellt finns flera andra bolag som heter så. Serneke ville skapa något unikt och namnet kommer såklart från grundaren och VD:n Olas efternamn.

En av Sveriges största byggnader…

Prioritet Serneke Arena är en av Göteborgs största byggnader med en yta på 45 300 kvadratmeter (motsvarande drygt sex fullstora fotbollsplaner).


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win