Återvände efter 22 år…

Altermuren består av en annan känd målning: ”Den sista domen”. Det målades också av Michelangelo, som återvände tjugotvå år efter att han hade avslutat målningsarbetet på taket.

Nakenbilderna ansågs opassande…

De många nakenbilderna i freskerna har orsakat kontroverser i det förflutna. År 1564 ansåg Trentesrådet att bilderna var oanständiga och beordrade Daniele da Volterra att täcka dem med fikonblad, kläder och andra föremål. Men under de stora återställningsinsatserna från 1980-talet till 1990 avlägsnades många av dessa tillägg, vilket avslöjade många tidigare osedda detaljer.

5 000 000 besökare årligen…

Det Sixtinska kapellet är en historisk byggnad med sådant erkännande att över fem miljoner människor besöker det varje år – det är ungefär lika mycket som hela Norges befolkning!

Kardinalerna lägger sin röst under ed…

Kardinalerna möts i Sixtinska kapellet för att lägga fram sina röster under ed varje gång en ny påve ska väljas. Denna tradition har utspelat sig sedan år 1492. Det finns en liten sidokammare med namnet ”Tears Room” (”tårrummet” översatt till svenska). Det är hit den valda kandidaten tas efter att ha vunnit valet som påve, för att lindra valprocessens känslor.

Oerhörd säkerhet…

Kameror är förbjudna under besökstider för att skydda målningarna. Men under valet av en ny påve har säkerheten också ökat genom årens gång; kardinalerna måste i dag skannas efter avlyssningsenheter innan de går in. Totalt finns det 115 säkerhetskontroller!

10 fakta du antagligen inte visste om Japan

10 fakta du antagligen inte visste om Japan

Japan – för japanerna även känt som Nihon-koku eller Nippon-koku, som bokstavligt betyder staten Japan – är en östat och konstitutionell monarki (kejsardöme) i Östasien. Japan är beläget i Stilla havet, öster om Japanska havet, Kina, Nordkorea, Sydkorea samt Ryssland...

10 fakta du antagligen inte visste om Peru

10 fakta du antagligen inte visste om Peru

Peru, formellt Republiken Peru, är en stat i västra Sydamerika vid Stilla havet. Landet gränsar till Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. På gränsen mot Bolivia finns Titicacasjön, världens högst belägna, farbara sjö och i landet finns Amazonflodens källa....

10 fakta du antagligen inte visste om Litauen

10 fakta du antagligen inte visste om Litauen

Litauen, formellt Republiken Litauen, är en republik i Baltikum i Nordeuropa. Landet gränsar till Lettland i norr, Vitryssland och Polen i söder samt den ryska exklaven Kaliningrad i sydväst. Litauen är sedan 2004 medlem i Europeiska unionen och försvarsalliansen...