Skönheten och Odjuret (med originaltitel Beauty and the Beast) är en amerikansk animerad film av Walt Disney Pictures, från 1991, regisserad av Gary Trousdale och Kirk Wise efter manus av Linda Woolverton och handlingsändringar av Roger Allers och Kelly Asbury, med flera. Filmen var den första tecknade filmen någonsin att nomineras till ”Bästa film” vid Oscargalan. Men det är inte Disney som är upphovsmän till sagan från första början, då det är en fransk saga som går tillbaka så långt som till 1700-talet! Den första kända versionen av berättelsen, som publicerades i La jeune américaine et les Contes Marins år 1740, skrevs av Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Men den saga vår generation antagligen känner till bäst är den som Disney har utvecklat, och i väntans stund på filmatisering, som har biopremiär i mitten av mars i år, kommer här tio fakta som du bör känna till om Disneys version av Skönheten och Odjuret!

Bambi är med även i Skönheten och Odjuret…

Det hör inte alls till ovanligheten att Disneys tecknade eller animerade filmer har kopplingar med varandra. Nu för tiden brukar Disney dessutom hinta om nästkommande film på lite olika sätt i filmerna. Skönheten och Odjuret är inget undantag, och utanför Odjurets slott kan man skymta Bambis mamma!

Belle är den enda blåklädda…

Sagofigurernas kläder och klänningar i Disneys filmer brukar vara detaljerade och välarbetade, men visste du att Belle (”Skönheten”) är den enda som faktiskt har blå kläder på sig i filmen? Eller ja, fram tills hon träffar Odjuret då.

Förbannelsen har varat i 10 års tid…

Odjurets förbannelse har enligt sagan varat i tio års tid och bryts först på hans 21-årsdag. Det betyder alltså att han endast var elva år gammal när förbannelsen slog till. Inte undrar på att han kan verka grinig och aggressiv!

Alla karaktärers namn är genomtänkta…

Tro det eller ej, men det ligger en mening och betydelse bakom alla karaktärers namn i ”Skönheten och Odjuret”. Belle, som ”skönheten” heter, betyder till exempel ”vacker” på franska. Och dessutom kallar alla henne i filmen för ”tjejen”, bortsett från Chip.

Vädret hoppar fram och tillbaka mer än i Sverige…

Vi i Sverige är vana vid väder som ena dagen kan vara sol – andra dagen 20 centimeter med snö. Men uppenbarligen är det samma sak i Belles värld. När Belle sjunger är det nämligen sommarsoligt med grönt gräs, men när Gaston sjunger i ett skede lite senare har landskapen istället förvandlats till totalvinter täckt av snö. Det låter väl som Sveriges väder, lite?

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

10 fakta du antagligen inte visste om How I Met Your Mother

How I Met Your Mother är en amerikansk komediserie för TV som skapats av Carter Bays och Craig Thomas. Första säsongen blev klar och sändes i USA mellan 2005 och 2006. Efter nio säsonger sändes seriens sista avsnitt 31 mars 2014. TV-serien visades i hela 208 avsnitt...

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

10 skruvade fan-teorier om film och tv från internet

Det finns många filmer och TV-serier som slutar för öppen tolkning, där det är fansens uppgift att själva bestämma hur allt fick sitt slut. Men sen finns det också de serier och filmer med egentligen uppenbara slut, men som har fått tittare världen över att komma fram...