1
1 poäng

Skönheten och Odjuret (med originaltitel Beauty and the Beast) är en amerikansk animerad film av Walt Disney Pictures, från 1991, regisserad av Gary Trousdale och Kirk Wise efter manus av Linda Woolverton och handlingsändringar av Roger Allers och Kelly Asbury, med flera. Filmen var den första tecknade filmen någonsin att nomineras till ”Bästa film” vid Oscargalan. Men det är inte Disney som är upphovsmän till sagan från första början, då det är en fransk saga som går tillbaka så långt som till 1700-talet. Den första kända versionen av berättelsen, som publicerades i La jeune américaine et les Contes Marins år 1740, skrevs av Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Men den saga vår generation antagligen känner till allra bäst är den som Disney har utvecklat, så därför kommer här tio fakta som du bör känna till om Disneys version av Skönheten och Odjuret!

Bambis mamma är med även i Skönheten och Odjuret…

Det hör inte alls till ovanligheten att Disneys tecknade eller animerade filmer har kopplingar med varandra. Nu för tiden brukar Disney dessutom hinta om nästkommande film på lite olika sätt i filmerna. Skönheten och Odjuret är inget undantag, och utanför Odjurets slott kan man skymta Bambis mamma!

Belle är den enda blåklädda…

Sagofigurernas kläder och klänningar i Disneys filmer brukar vara detaljerade och välarbetade, men visste du att Belle (även kallad ”Skönheten”) är den enda som faktiskt har blå kläder på sig i filmen? Eller ja, fram tills hon träffar Odjuret då.

Förbannelsen har varat i 10 års tid…

Odjurets förbannelse har enligt sagan varat i tio års tid och bryts först på hans 21-årsdag. Det betyder alltså att han endast var elva år gammal när förbannelsen slog in. Inte undrar på att han kan verka grinig och aggressiv!

Alla karaktärers namn är genomtänkta…

Tro det eller ej, men det ligger en mening och betydelse bakom alla karaktärers namn i Skönheten och OdjuretBelle, som ”skönheten” heter, betyder till exempel ”vacker” på franska. Och dessutom kallar alla henne i filmen för ”tjejen”, bortsett från Chip.

Vädret hoppar fram och tillbaka mer än här i Sverige…

Vi i Sverige är vana vid väder som ena dagen kan vara sol – andra dagen 20 centimeter med snö. Men uppenbarligen är det samma sak i Belles värld. När Belle sjunger är det nämligen sommarsoligt med grönt gräs, men när Gaston sjunger i ett skede lite senare har landskapen istället förvandlats till totalvinter täckt av snö. Det låter väl som Sveriges väder, eller?

Belle läser även en bok om sig själv i en scen…

Har du lagt märke till den scenen där Belle läser en bok tillsammans med bland annat ett får? Lite märkligt kan tyckas att boken faktiskt handlar om henne själv. Eller ja, snarare handlar boken om samma sak som filmen handlar om; nämligen berättelsen om ”Skönheten och Odjuret”.

Maurice och hans strumpor…

Minns du Maurice (se bilden nedanför)? Vad som kan tyckas vara lite underhållande är att Maurice aldrig – inte i någon scen – faktiskt har ett par matchande sockar på sig. Med andra ord har han två olikfärgade strumpor på sig i samtliga scener där han är med.

Röstskådespelerskan för Belle grät på riktigt när Belle grät…

Paige O’Hara, som gjorde den amerikanska originalrösten för Belle i filmen, grät faktiskt på riktigt i de scener där Belle grät. Detta eftersom röstskådespelerskan tog rollen på så stort allvar. Snacka om en intensiv inlevelse!

Odjuret förblev kallat Odjuret…

På senare tid har det kommit fram till att Odjurets riktiga namn var Prins Adam, men under hela filmen kallas han inte för något annat än just ”Odjuret”, så hans egentliga namn avslöjas aldrig i själva filmen. Många Disney-fans hävdar dock att Prins Adam är ett felaktigt namn, och att han inte alls heter så egentligen.

Två tidigare filmatiseringsförsök…

Disneys variant av filmen hade biopremiär under år 1991, men två försök har tidigare gjorts. Både under 1930– och 1950-talet gjordes två försök att filmatisera den populära sagan, men författarna bakom filmerna ansåg att historien var för utmanande och komplex för att filmatisera.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win