Välj en sida

Max, McDonald’s eller Burger King? Alltid den ständiga diskussionen och åsikterna om den bästa hamburgerrestaurangen går vida isär bland befolkningen här i landet. Max Hamburgerrestauranger AB är Sveriges näst största hamburgerkedja och grundades 1968 i Gällivare av Curt Bergfors. Det vill säga ett par år före den första franchiserestaurangen av McDonald’s slog upp portarna i Sverige, som var år 1973 i Stockholm. Idag äger Curt Bergfors 77% av verksamheten, medan hans söner – som idag har blivit ansiktet utåt för Max Hamburgerrestauranger AB – har 4.5% vardera. Stiftelsen ”Rättvis Fördelning” äger också 9%. Nedan följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om Sveriges näst populäraste hamburgerrestaurang!

Från början hette det X-Grillen…

När Curt Bergfors lade grunden för sin första grillkiosk, tillsammans med sin sambo, hette den från början inte Max – utan istället X-Grillen. Grillkiosken var inhyst i den östra änden av bensinstationen Uno-X, som låg vid Västra Kyrkallén i Gällivare. Först två år senare byttes namnet från X-Grillen till Max, som ska ha varit ägarens smeknamn.

Bergfors hade många järn i elden…

Curt Bergfors (på bilden nedanför) har inte alltid bara sett potential i grillkiosker och hamburgerrestauranger; år 1982 utökade familjen nämligen verksamheten inom en helt annan kategori och öppnade Sveriges största solarium. Samma år slog familjen även upp portarna för Sveriges största videobutikMax Video, som hade över 600 filmtitlar i bokhyllorna.

1982 var stort för familjen…

År 1982 var ett stort år för familjen, och förutom öppnandet av ett solarium och en videobutik, introducerar Max Hamburgerrestauranger även ett nytt hamburgerkött av eget recept. Samma år öppnades även första restaurangen i Stockholm. Den ligger än idag kvar på Drottninggatan och har två plan.

Luleå var en viktig punkt för Max utveckling…

Luleå har alltid legat Curt Bergfors varmt om hjärtat, och året därpå; 1983, öppnar företaget också upp sitt första hotell – Max Hotell. Hotellet var utrustat med hela 83 rum och var benäget i Luleå. Två år senare, 1985, öppnades ytterligare en restaurang i Luleå, och företaget köpte upp Luleå Stadshotell. Omsättningen för koncernen ökade med drygt 400%. Idag har även hamburgerkedjan sitt huvudkontor i Luleå.

Men allt var inte problemfritt…

Med storhet kommer ofta också påföljder. År 2004 fick företaget reda på att ett helt annat företag i Teheran, Iran, kopierat deras verksamhet och byggt upp en precis likadan restaurangdesign. Även logotyp, inredning, menyer och allt som hör där till var kopierat.

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

Disneyland Park är en av världens mest kända nöjesparker och besöks årligen av miljontals människor. Sedan portade slog upp den 17 juli 1955 har över 500 miljoner människor besökt parken. Temaparken - som ägs av The Walt Disney Company - är belägen i Anaheim,...

10 fakta du antagligen inte visste om matlagning

10 fakta du antagligen inte visste om matlagning

Oavsett hur du föredrar din mat – genom kokning, förvällning, ångkokning, stekning, bakning, fritering eller rökning – så är det onekligen en väsentlig del av människans vardag. Somliga är duktiga på det, andra är lite mer som jag är köket; totalt värdelösa. Och då...

10 fakta du antagligen inte visste om kryddor

10 fakta du antagligen inte visste om kryddor

Kryddor består traditionellt sett av ätliga växter som tillsätts i mat på grund av sin smak, arom och färg. Det absolut vanligaste att använda till matlagning är bordssalt, men eftersom det tillhör mineralsalt (natriumklorid) räknas det inte in till familjen kryddor....