Max, McDonald’s eller Burger King? Alltid den ständiga diskussionen och åsikterna om den bästa hamburgerrestaurangen går vida isär bland befolkningen här i landet. Max Hamburgerrestauranger AB är Sveriges näst största hamburgerkedja och grundades 1968 i Gällivare av Curt Bergfors. Det vill säga ett par år före den första franchiserestaurangen av McDonald’s slog upp portarna i Sverige, som var år 1973 i Stockholm. Idag äger Curt Bergfors 77% av verksamheten, medan hans söner – som idag har blivit ansiktet utåt för Max Hamburgerrestauranger AB – har 4.5% vardera. Stiftelsen ”Rättvis Fördelning” äger också 9%. Nedan följer ytterligare tio fakta som du kanske inte kände till om Sveriges näst populäraste hamburgerrestaurang!

Från början hette det X-Grillen…

När Curt Bergfors lade grunden för sin första grillkiosk, tillsammans med sin sambo, hette den från början inte Max – utan istället X-Grillen. Grillkiosken var inhyst i den östra änden av bensinstationen Uno-X, som låg vid Västra Kyrkallén i Gällivare. Först två år senare byttes namnet från X-Grillen till Max, som ska ha varit ägarens smeknamn.

Bergfors hade många järn i elden…

Curt Bergfors (på bilden nedanför) har inte alltid bara sett potential i grillkiosker och hamburgerrestauranger; år 1982 utökade familjen nämligen verksamheten inom en helt annan kategori och öppnade Sveriges största solarium. Samma år slog familjen även upp portarna för Sveriges största videobutikMax Video, som hade över 600 filmtitlar i bokhyllorna.

1982 var stort för familjen…

År 1982 var ett stort år för familjen, och förutom öppnandet av ett solarium och en videobutik, introducerar Max Hamburgerrestauranger även ett nytt hamburgerkött av eget recept. Samma år öppnades även första restaurangen i Stockholm. Den ligger än idag kvar på Drottninggatan och har två plan.

Luleå var en viktig punkt för Max utveckling…

Luleå har alltid legat Curt Bergfors varmt om hjärtat, och året därpå; 1983, öppnar företaget också upp sitt första hotell – Max Hotell. Hotellet var utrustat med hela 83 rum och var benäget i Luleå. Två år senare, 1985, öppnades ytterligare en restaurang i Luleå, och företaget köpte upp Luleå Stadshotell. Omsättningen för koncernen ökade med drygt 400%. Idag har även hamburgerkedjan sitt huvudkontor i Luleå.

Men allt var inte problemfritt…

Med storhet kommer ofta också påföljder. År 2004 fick företaget reda på att ett helt annat företag i Teheran, Iran, kopierat deras verksamhet och byggt upp en precis likadan restaurangdesign. Även logotyp, inredning, menyer och allt som hör där till var kopierat.

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

10 fakta du antagligen inte visste om företagslån

Borta är den tid då endast stora företag med reviderade bokslut och en omsättning på flera miljoner kunde få ett företagslån hos banken. Idag finns en uppsjö av mindre långivare som erbjuder företagslån speciellt anpassade för småföretag. Jämför företagslån på...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....