2
2 points

Lettland, officiellt Republiken Lettland, är en republik i Baltikum i Nordeuropa som i väst gränsar till Östersjön, i norr till Estland, i öster till Ryssland och i söder till Litauen och Vitryssland. Under lång tid styrdes Lettland i likhet med Estland och Litauen av främmande regimer. I mer än 1 000 år hade i tur och ordning tyskar, polacker, svenskar och slutligen ryssar makten i området, som först på 1800-talet började kallas Lettland. År 1991 blev landet självständigt efter Sovjetunionens fall. Det är idag en parlamentarisk demokrati med ett flerpartisystem. Parlamentet, som utser landets president, väljs i direkta proportionella val. Sedan självständigheten är det kommunistiska partiet förbjudet. Här följer även tio fakta om ett av de baltiska länderna som du bör känna till, som du tidigare kanske inte hade en susning om!

Landet som populariserade julgranen…

En intressant fakta om Lettland är att det är hem för världens första julgran! År 1510 uppsattes den första dokumenterade julgranen i Riga, Lettlands huvudstad. Traditionen att dekorera julgranar spridde sig senare till andra delar av världen. Riga har också en av Europas bäst bevarade medeltida stadsdelar, vilket gör det till en charmig destination för historieentusiaster..

Och de älskar sin huvudstad…

Nästan var tredje invånare i landet bor i huvudstaden Riga. Riga beskrivs ibland som norra Europas Paris. Riga är en av fjorton huvudstäder i världen som endast består av fyra bokstäver (mätt i engelsk stavning).

De har en brutal modern historia…

En gång i tiden ägde Lettland delar av Karibien under 1600-talet. Men deras historia under moderna tider har varit avsevärt brutalare. Under andra världskriget fick uppskattningsvis 12.5% av den totala lettiska befolkningen sätta livet till och hela 190 000 letter hamnade i sovjetiska arbetsläger.

Ett av Europas mest naturrika länder…

Cirka 54% av landets yta består av skog och växter, vilket gör det till ett av Europas grönaste länder. Dessutom består cirka 10% av träsk och kärr. Men trots den höga andelen av skog består 60% av Sveriges totalyta av skog, vilket gör Sverige snäppet grönare än Lettland. Lettland är även rikt på sjöar och bäckar och många vilda djur, som exempelvis örnar, uttrar, bävrar, lodjur och vargarStora koncentrationer av rådjur, vildsvin, älg och räv går även att skymta.

Lite kärleksfull skämtsamhet med estländarna…

Lettlands högsta berg, Gaiziņkalns, är 312 meter högt. Men för att ta sig förbi Estlands högsta berg, Suur Munamagi, på 318 meter, byggde letterna ett torn högst upp på sitt berg, för att skämtsamt kunna ta sig förbi estländarnas högsta bergspunkt. Tornet fick dock rivas år 2012 på grund av säkerhetsrisker.

Landet exporterar nästan flest kvinnliga modeller i världen…

Landet producerar fler kvinnliga modeller per capita än de flesta andra länder och kvinnorna brukar ofta associeras som vackra. Endast EstlandIslandLitauen och Danmark rankar högre än letterna när det kommer till kvinnlig modellexport. Detta gör också att topp fem-listan på kvinnlig modellexport bara består av europeiska länder.

Landet innehar världens näst äldsta flagga…

Lettlands flagga är en av världens äldsta som används än idag. Ända sedan 1280 har letterna haft samma flagga. Det enda landet i världen som har haft sin nuvarande flagga längre än Danmark, som började använda den under tidigt 1200-tal.

Jeansen har sitt ursprung från en lettisk man…

Skräddaren Jacob Davis föddes i Jākobs Jufess i Riga och emigrerade till USA som en ung man år 1854. År 1870 blev han tillfrågad av en kund att göra ett par starka och slittåliga byxor, eftersom han arbetade som skogshuggare. Jacob Davis skapelse skulle komma att bli en mall för våra moderna jeans, och två år senare, med hjälp av Levi Strauss, patenterade han produkten. Jeans må komma från USA, men det var en lettisk man som uppfann dem!

Förkyld? Då ska du dricka lettisk sprit…

Glöm whiskydrickandet när du blir förkyld! Istället bör du prova på den lettiska spriten ”Black Balsam” – en traditionell starksprit som är gjord av 24 olika plantor, blommor, juicer, rötter, oljor och bär. ”Black Balsam” sägs kunna bota din förkylning och ska vara bra mot snuva. Enligt legenden besökte Catherine den Stora Lettland men mådde illa. Efter att ha druckit av spriten ska illamåendet ha försvunnit.

Eller kanske ett ölspa…?

Om du kanske inte är så glad i sprit och föredrar öl istället är Lettland landet för dig. I huvudstaden Riga finns det till och med ett ölspa, där du kan ta ett dopp i ett badkar med varm öl, samtidigt som du avnjuter en kall öl i handen. Ölbadet ska även vara bra för huden och öppna upp porer!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
3
omg
win win
3
win