3
3 poäng

Bakterier finns överallt, och det är också grunden och början till allt liv som finns här på jorden. Men hur mycket vet vi egentligen om dessa mikroskopiska saker? Här är tio fakta som du kan ta med dig när du ska läxa upp arbetskamraten som gärna petar i näsan.

Det är den del det…

Cirka 1,8 kilo av vår kropps totala vikt består av endast bakterier. Uträkningen är gjord på män som är 180 centimeter höga och väger 84 kilo.

Vår teknik är rena rama bakteriefällan…

I snitt har ett arbetsskrivbord 400 gånger fler bakterier än din toalettTangentbordet och musen till datorn är en stor bakteriemagnet i detta. Även din fickburna mobiltelefon innehåller cirka 18 gånger mer bakterier än din toalett.

1 458 nya navelbakterier funna…

Forskare hittade nyligen 1 458 nya typer av bakterier från en människas navel. Det kan tyckas låta mycket, men i det stora hela är det egentligen i princip ingenting.

Upp till 100 000 mikrober…

En nyborstad mun känns fräscht, men när munnen är som renast innehåller ändå varje tand mellan 1 000 – 100 000 mikrober. Bra som dåliga.

Choklad kan motverka hål…

Choklad innehåller en antibakterieeffekt och minskar antalet hål i tänderna. Självklart om du bara äter choklad i en lagom mängd. All överkonsumtion ger bara motsatt effekt.

En hållbarhet på 6 månader…

Vanligt kranvatten har en hållbarhetstid på sex månader, därefter försvinner kloret och mikrober skapas. Du behöver med andra ord inte vara rädd för att dricka vattnet från kranen utan att låta det rinna en stund när du varit utomlands en vecka eller två – även om iskallt vatten är att föredra.

Det förklarar kassörernas handskar…

I snitt har en vanlig pengasedel cirka 3 000 olika bakterier på sig. Inte undra på att dina föräldrar inte ville att du skulle stoppa pengar i munnen som liten.

Så mycket bakterier utbyts vid en enda kyss…

När två människor kysser varandra utbyter de mellan 10 000 000 – 1 000 000 000 mikrober. Mums!

Och så mycket bakterier har dina jeans…

Om du bär ett par jeans i en veckas tid har du lyckats odla cirka 1 000 starka kolonier av bakterier på materialets yta. Mellan 1 500 – 25 000 kolonier av bakterier på jeansens baksida och hela 10 000 bakteriekolonier i skrevet.

Din mun är mer eller mindre bakteriernas hemvist…

Du har mer bakterier i din mun än vad det finns människor tillsammans på jorden. Tänk på detta nästa gång du ska hångla upp din partner.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win