0

Stephen Hawking föddes den 8 januari 1942 i Oxford, England, och är en brittisk fysiker, kosmologiforskare, populärvetenskaplig författare och forskningsdirektör vid Centre for Theoretical Cosmology inom Universitetet i Cambridge. Hans vetenskapliga arbeten inkluderar ett samarbete med Roger Penrose om singularitetssatserna som är inom ramen för den allmänna relativitetsteorin och den teoretiska förutsägelsen att svarta hål avger strålning, ofta kallad Hawkingstrålning. Hawking var först med att ställa fram en teori om kosmologi som förklaras av en förening av den allmänna relativitetsteorin och kvantmekaniken. Han är en kraftfull förespråkare för flervärldstolkningen av kvantmekaniken. Men han har inte bara gjort sig känd för sitt skarpa sinne, utan också för att vara den människa som har levt längst med diagnosen ALS (neurodegenerativ nervsjukdom). Här följer tio fakta som du kanske inte kände till om en av världens vassaste forskare!

Skulle bara leva till 25 års ålder – idag är han 75 år…

Nu i dagarna fyllde herr Hawking 75 år (8 januari 2017), vilket för honom – och forskningen – har varit ett stort steg. Som 21-åring blev han diagnostiserad med en neurodegenerativ nervsjukdom (ALS) och kunde inte räkna med att få uppleva sin 25-årsdag. Men här är han, 50 år senare, fullt vid medvetande – även om sjukdomen har lett till förlamningar och andra fysiska problem.

Påven bjöd in Hawking till Vatikanstaten…

Vatikanstaten bjöd vid ett tillfälle in Stephen Hawking till en konferens, där det var tänkt att han skulle tala framför en utvald publik tillsammans med påven. Påven Johannes Paulus hade svårt att förstå Hawking och knäböjde bredvid hans rullstol för att höra honom bättre, vilket fick en forskare att kommentera att: ”saker och ting har verkligen förändrats sedan Galileos tid”. Johannes Paulus II ska också vid ett tillfälle ha bett herr Hawking om att sluta studera skapelsen av universum, eftersom det är ”guds verk”.

Han – tillsammans med många fler – är starkt emot AI-utvecklingen i vapen…

Fler än totalt 1 000 experter, däribland Stephen HawkingElon Musk (Tesla, SpaceX), och Steve Wozniak (Apple), har undertecknat ett öppet brev som uppmanar ett globalt förbud mot artificiella vapensystem.

Två fruar och tre barn senare…

Kärlekslivet har inte skrämt herr Hawking trots sjukdomen, och år 1965 gifte han sig med Jane Hawking och de fick tre barn tillsammans. Paret skildes dock 1995, då Hawking gifte sig med sin sjuksköterska Elaine Mason. Även dessa två skilde sig år 2006. Men hans barn har inte varit blyga för att utföra rackartyg och pojkstreck; Vid ett tillfälle ska hans son ha lagt till svordomar i Hawkings dator, utan hans vetskap, vilket resulterade i många skratt.

Han sökte hjälp mot sin ”klmupighet” redan tidigt…

Under sitt sista år vid Oxford University gick Hawking för att träffa en läkare efter att ha fallit ner från trappan och kände att han blev mer klumpigare vid tiden. Detta var innan han hade fått sin diagnos ALS. Det enda råd hans läkare kunde ge honom var att han skulle sluta dricka alkohol.

Hawking är inte direkt blyg för att visa vad han är emot…

Det är ingen nyhet att Stephen Hawking är en stark motståndare när det kommer till krig och bomber. Vid ett tillfälle ska han ha ätit middag med Edward Teller, pionjär inom vätebomben. Eftersom Hawking ”talar” via sin dator får han med hjälp av ögonen och en knapp välja vad som ska sägas. Han ska då ha sagt ”Han är dum!” utan att bry sig om att sänka volymen. En mer öppen protest är nog svår att slå!

Behöll den gamla rösten…

Rösten som Hawking använder sig från i datorn går faktiskt att förfina avsevärt och göra mer ”mänsklig”. Det är MIT-ingenjören Dennis Klatt som utvecklat rösten, men Hawking har bett om att alltid få behålla samma röst, oavsett de nya uppdateringarna som årligen läggs till. Det är alltså Hawkings egna val med att behålla den väldigt ”datorliknande” rösten.

Hans far uppmuntrade honom till att läsa biologi…

Stephen Hawkings far var en medicinsk forskare och uppmuntrade troget sin son att komma in på den medicinska linjen i skolan. Men biologi intresserade inte Stephen alls, eftersom det inte tycktes förklara saker på en grundläggande nivå. Istället valde herr Hawking matematik, som hans far tyckte verkade väldigt opraktiskt och genant.

Men Hawking har inte alltid haft rätt…

Leonard Susskind (på bilden nedanför), professor i teoretisk fysik, utlöste en debatt med Stephen Hawking, som uppgav att uppgifterna i ett svart hål går förlorade för alltid. Men efter 28 år kunde Susskind visa Hawking att han hade fel. Skam den som ger sig. Det är inte heller första gången som Stephen Hawking har haft fel. Han fick köpa ett års prenumeration av herrmagasinet Penthouse Magazine till sin vän, Kip Thorne, efter att ha förlorat en vadslagning som rör svarta hålens existens.

Även Stephen Hawking ville somliga tysta…

Under sin ”Tidernas Begynnelse”-föreläsning i Japan under år 1996 blev han ombedd av den japanska regeringen att inte tala om en eventuell kollaps av universum, eftersom det kunde påverka aktiemarknaden för mycket.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win