2
2 poäng

Råttor (Rattus på latin) är ett släkte i underfamiljen möss (Murinae) med cirka 70 arter som har sitt ursprungliga levnadsområde i Sydostasien och den australiska regionen. Några arter koloniserade med människans hjälp andra delar av jorden och har nu en nästan världsvidd utbredning. Råttor varierar mycket i storlek och vikt från små populationer av polynesisk råtta som bara väger 40 gram till brunråttan som ibland når 30 centimeter kroppslängd (huvud och bål) och 500 gram vikt. Arterna är allätare och de vilar i naturliga håligheter eller bygger mer eller mindre komplexa bon.

I Sverige finns bara en råttart; brunråtta (Rattus norvegicus). Brunråttan förekommer till skillnad från svartråttan (Rattus rattus) även i en domesticerad variant, tamråtta, som är ett populärt sällskapsdjur.Med detta sagt kommer här tio fakta som du tidigare antagligen inte kände till om just råttor!

I kanadensiska Alberta håller man råttorna på avstånd…

Alberta i Kanada är världens mest ”råttfria region”. I snitt lyckas endast tolv råttor in innanför samhällets gräns om året, men blir snabbt dödade av kontrollfolket före de hinner att föröka sig. Så är du rädd för möss och råttor är Alberta ett bra levnadsalternativ!

Hawaii fördubblade sina problem istället för att eliminera dem…

I ett desperat försök att bli av med sina råttproblem tog delstaten Hawaii in manguster (se bild nedanför) som skulle eliminera råttproblemet. Problemet med det hela var bara att manguster är dagdjur, medan råttor är nattdjur. Idag lider istället Hawaii av både rått- och mangusterproblem. Snopet!

De har blivit tränade till mycket…

Råttor är inte dumma. I ett experiment lärde sig råttor att trycka på en spakliknande sak för att få mat. När de slutade att trycka på spaken märkte de också att en annan råtta fick en liten elektrisk stöt. Enligt rapporter uppfattade råttorna vad som föregick och konsekvenserna av att trycka och inte trycka på spaken.

Immun mot cancer och känner ingen smärta. Superhjälte…?

Kalråttan (se bild nedanför), även kallad Nakenråtta (Heterocephalus glaber) är en gnagare i familjen mullvadsgnagare och den enda arten i sitt släkte. Den lever i stora underjordiska gångsystem i östra Afrikas halvöknar, främst i södra Etiopien, Kenya och i Somalia. Arten har några utmärkande kännetecken som skiljer den från alla andra däggdjur. Det mest påfallande särdraget som forskare har påvisat att råttan inte kan känna smärta, och dessutom är resistent mot cancer. Forskare har doserat kalråttor med cancerframkallande ämnen och strålning, men de har aldrig setts utveckla cancer. De tål syra, lever sex gånger längre än andra gnagare, de åldras knappt och de överlever långa perioder av syrebrist och kan leva i förorenade områden med tungmetall utan problem.

Tillsammans röjde råttorna bort 14 000 minor…

Råttor har även använts inom militären. Detta när de totalt luktade fram över 14 000 landminor och annat sprängmedel som aldrig hade detonerats. Råttorna har fått nio månaders träning och väger inte tillräckligt mycket för att trigga explosionerna. Om de får betalt? Självklart, det får alla inom armén, och råttorna är nog minst lika glada för sina jordnötter som alla andra för sina pengar!

Klappa aldrig en råtta från New York…

Råttorna i New York, USA, bär många sjukdomar. I ett provresultat från 133 råttor upptäckte forskare hela 18 olika virus som tidigare har varit kända för att kunna infektera människor. I själva verket upptäckte forskare även vissa virus som tidigare var okända med att ens ha existerat.

Katter räddade mannen från att bli uppäten…

Alexander Selkirk, en skotsk sjöman, lämnades strandsatt på en öde ö, men överlevde i mer än fyra år, bland annat genom att använda förvildade katter för att skydda sig från glupande råttor som attackerade under nattens gång.

Blå M&M + råtta = mindre ryggmärgsskador…

Det har alltid experimenterats mycket med möss och råttor, och det är inget undantag när det kommer till godis direkt. Det blåa färgämnet i M&M-godisar har visat sig att minska ryggmärgsskador hos råttor. Men det finns en liten bieffekt; råttorna blir tillfälligt lite blåaktiga av ämnet.

Drogexperiment med råttor förbryllade forskarna…

Ett kanadensiskt experiment utfört under 1970-talet gjorde droger fritt tillgängliga för både bur- och koloniråttor. Råttorna i burar utvecklade snabbt drogvanor, men råttorna i det ”normala samhället” vägrade att använda sig utav droger. Resultatet förbryllade forskarna.

Strunt i skatten, betala med råttor istället…!

År 1945 hade staden BombayIndien, sådana massiva problem med råttor att de började acceptera sänkta skatteskulder i utbyte mot döda råttor från befolkningen. Beslutet ledde till ett massdödande av råttor för att invånarna ville få sina skatteskulder reducerade och avbetalad.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
4
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win