3
3 poäng

Hur världen har förändrats och utvecklats bara de senaste hundra åren är fascinerande – minst sagt. Idag flyger människan överallt, förr kunde vi inte ens vara i luften. Idag åker vi med vår elbil till Ikea, förr fick man veva igång sin bil. Ja, du förstår principen. Fler forskningsprojekt är i rullning än vad det tidigare har varit i människans historia, och här är tio av de kanske mest fascinerande och pågående forskningsprojekt som du bör hålla koll på!

Snart kanske du kan nyktra till på ett kvick…

Forskare forskar i skrivande stund på ett läkemedel som dramatiskt sänker alkoholnivån i blodet, som har potential att användas för att få människor att nyktra till under en mycket kort tid. Å andra sidan kan det tyckas vara till en nackdel likaväl, och användas i fel syfte. Vi hoppas på det bästa.

Eventuella rymdkrig kan vara en tidsfråga…

USA undersöker möjligheterna att släppa sina marinsoldater från rymden, vilket på så vis skulle få dem till att kunna nå vilken kontinent på jorden som helst inom loppet av bara två timmar.

Snart behöver ingen vara vegan…

Man är oerhört nära att kunna ta fram ätbart kött från stamceller, utan att något djur far illa. Problemet är att det hittills är för dyrt att producera, men man har idag lyckats ta fram färdiga hamburgare som varit odlade med stamceller. Testpersonerna kunde inte känna någon skillnad på vanligt kött och det stamodlade.

Fäll ihop din bil och slipp parkeringsavgiften…

Ett gemensamt forskningsprojekt i Europa arbetar på att ta fram en prototyp av en hopfällbar bil, vilket skulle underlätta parkeringsproblemen i Europas alla storstäder.

Snart lever kanske vi alla i The Matrix

Forskare i Boston, USA, har upptäckt att det kan vara möjligt att lära sig komplexa uppgifter, som exempelvis att behärska Kung-Fu eller piano med liten eller ingen medveten ansträngning överhuvudtaget, precis som i filmen The Matrix (1999). Detta genom att ladda ner färdigheter genom MRI. Lite skrämmande är det ändå, va?

Kan Nokia komma tillbaka…?

Nokia har ett minst sagt spännande forskningsprojekt i görningen, där man utvecklar en ny laddningsteknik som kan ta emot radiovågor, vilket skulle göra det möjligt för telefonen att ladda upp sig medan den är i standby-läge. Detta kanske vore Nokias comeback i mobilbranschen?

Ingen vill väl ändå åldras SNABBARE…?

Forskare vid Harvard University i USA har inte bara lyckats med att bromsa åldrandet hos möss tidigare, utan har även framgångsrikt skapat den motsatta effekten – att få mössen att åldras snabbare.

Reservdelsfarmen…

Forskare i delstaten Nevada, USA, har skapat ett får som är delvis människa. Delvis människa kanske är till att ta i, men med mänskliga organ. Huvudsyftet är att fåren ska ha mänskliga organ som vi människor sedan kan transplantera vid behov. Låter lite som de grisfarmar vi har världen över, med ”reservdelar” till oss människor.

Hoppet för flera utrotade djur…

En grupp av japanska forskare hoppas på att man ska kunna ta fram en klon av en mammut inom loppet av sex år. Detta kanske vore räddningen för flera utrotade och utrotningshotade djur?

Vi är nästan redan där…

Man är på god väg att kunna ta fram helt funktionsdugliga organ till människan i 3D-liknande skrivare. Det lät tusen gånger mildare än att plocka från får eller grisar.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
0
win