2
2 points

Ännu ett av alla de länder som många svenskar gärna bosätter sig i; Skottland, en del av Storbritannien. Men hur mycket vet du om landet egentligen? Vi som inte är bosatta där brukar inte höra så mycket från skottarna, då de uppenbarligen inte gör så mycket väsen av sig. Förutom att Edinburgh är Europas största finansiella centrum finns en hel del roliga och intressanta punkter att ta del av. Vi har lyckats fånga ihop de tio bästa punkterna som du bör känna till!

Märkligt landsdjur…

Skottlands officiella landsdjur är enhörningen! Japp, du läste rätt – enhörningen! Trots att enhörningen är ett mytologiskt och fiktivt djur, har det blivit en del av Skottlands kulturella symbolik och används i olika sammanhang, inklusive heraldik och emblem.

Loch Ness-odjuret – en över 1 500 år gammal sägen…

Den allra första påstådda observationen av Loch Ness-odjuret inträffade år 565 e.Kr., när ett ”vattenodjur” attackerade en av St. Columbas anhängare i sjön. Loch Ness-odjuret är med andra ord inget nytt fenomen.

Skottarna var först med en riktig brandstation…

Landets huvudstad, Edinburgh, var världens första stad som hade en egen brandstation. År 1824 grundades världens första organiserade brandkår i staden under ledning av James Braidwood. Den första brandstationen i världen inrättades där, och Braidwood, som anses vara en pionjär inom brandskydd, var en viktig figur i att utveckla moderna metoder för brandbekämpning och räddningstjänst. Hans arbete har haft en betydande påverkan på brandskydd över hela världen.

Påstod sig hålla borta knotten…

Drottning Victoria (bilden nedanför) sägs ha rökt cigaretter under sina besök i de skotska högländerna för att hålla borta knotten. Man kan dock fråga sig om det var den huvudsakliga anledningen till rökandet.

Hem för Europas äldsta träd…

Europas äldsta träd finns stående i Skottland – och är över hela 3 000 år gammalt (!). Enligt legenden lekte Pontius Pilate i trädet som barn.

Skapat många betydelsefulla uppfinningar…

Man kanske inte alltför ofta hör om alla de olika uppfinningar och idéer som har sitt ursprung från landet – förutom TV:n, telefonen och penicillinet. Men visste du att regnrocken också faktiskt kommer från Skottland? Regnrocken såg dagens ljus år år 1824, och skapades av Charles Macintosh, en kemist från Glasgow. I Storbritannien kallas en regnrock för ”Mac”, just på grund av skaparens efternamn, ”Macintosh”.

Whiskyn härstammar dock inte från Skottland…

En av Skottlands mest kända exportvaror, whisky, uppfanns egentligen faktiskt i Kina. Det destillerades först av munkar på Irland i början av 1500-talet, det vill säga cirka 100 år före skottarna.

Det var kanske på tiden…

Sedan den 1 juli 1999 har Skottland sitt eget parlament, för första gången sedan år 1707. Detta markerade en historisk händelse då Skottland återigen fick ett eget lagstiftande organ. Före detta hade Skottland delade det gemensamma parlamentet med England sedan Act of Union 1707.

Lika många skottar i Nordamerika…

Det bor ungefär lika många skottar i Nordamerika som det bor i hela Skottland (cirka 5,2 miljoner).

Kanada hade skotska premiärministrar…

De två första premiärministrarna för KanadaJohn A. Macdonald (1815-1891) och Alexander Mackenzie (1822-1892), var skotska.

Ett land med många öar…

Landet har cirka 790 öar – varav endast 130 av dessa är bebodda. Men det är ju ingenting mot oss i Sverige, som har hela 267 570 öar!


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win