3
3 points

Förlossningar brukar ofta delas upp i två kategorier; den första: smärta, blod, svett och tårar. Den andra: det lyckligaste stunden i hela världen. Och ja, det är nog lite av en blandning av både den första och andra kategorin – en form av skräckförtjusning. En del har gått igenom en förlossning, andra kommer att göra det och tredje annan grupp kommer inte att göra det alls. Alla är vi olika, men här är i alla fall tio fakta som du kanske inte kände till om förlossningar.

Så få föds faktiskt när de är beräknade…

Endast 5% av alla barn föds faktiskt på det beräknade datumet som sätts under ultraljudet. De allra flesta föds mellan vecka 37-42 av graviditeten.

Rena rama blodbadet…

Om inga komplikationer sker förlorar en kvinna i snitt en halv liter blod i samband med en förlossning. Med tanke på att en vuxen människa bara har cirka 4-5 liter i kroppen är det en ganska stor procentmängd som går förlorad. Men oroa dig inte – det är fullt naturligt.

Ämnet som få pratar om…

Du visste förmodligen redan att en förlossningen kan vara både tufft och smärtsamt. Men ingen kommer att förbereda dig för det faktum att du med största sannolikhet även kommer att bajsa på dig i det ögonblick som du krystar ut ditt underverk till världen. När vi ändå är inne på temat hör det heller inte till ovanligheten att man kissar ner sig också. Skål på det!

Vanligt att föda hemma i Nederländerna…

Att föda sitt barn i hemmet är avsevärt vanligare i Europa än vad det är i USA. I USA står barnafödandet i hemmet för cirka 1% av alla förlossningar, medan Nederländarna är uppe i siffror som 30% (vilket också är det land där flest föder hemma i Europa).

Kejsarsnitt blir allt vanligare…

Kejsarsnitt har öka med 46% sedan år 1996. Snittet kan vara av typen bikinisnitt eller medellinjesnittBikinisnitt innebär att snittet läggs på tvären nedanför naveln, medellinjesnitt innebär att snittet läggs på längden, från blygdbenet upp till navelhöjd.

Så stor var världens största pojke…

Den största bebisen som någonsin förlösts vägde hela 10,77 kg och var 76,2 cm lång. Det var den kanadensiska kvinnan Anna Bates som 1879 födde denna bjässe. Världsrekordet står än idag kvar i Guinness Rekordbok. Sorgligt nog dog pojken efter endast 11 timmar.

Oerhört jämt fördelat mellan könen…

Antalet pojkar som föds gentemot flickor i världen är skrämmande jämt. På 100 flickor föds det 101 pojkar.

Förlossningsdepression vanligare än man kan tro…

Det pratas inte så mycket om förlossningsdepressioner, men det är oerhört vanligare än vad man kan tro. Cirka 13% av alla nyblivna mammor får en förlossningsdepression av något slag.

Inte helt ovanligt att man föds med tänder…

När tänderna börjar tränga ut från tandköttet är väl ändå barn som sötast? Det hör dock inte helt till ovanligheterna att barn föds med tänder. Cirka 1 på 2 000 barn föds med en eller flera tänder som redan har penetrerat tandköttet.

Sötpotatis kan vara grunden för tvillingar…

Nigeria är det land där flest tvillingar föds – hela 4,5% av alla förlossningar består av ett tvillingpar. Många forskare är överens om att det beror på den stora konsumtionen av sötpotatis i landet. Borde inte potatisstaden Alingsås i så fall ha tvillingar i varje hörn? Å andra sidan kanske de bara äter färskpotatis där.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win