1
1 poäng

Ett tandläkarbesök i Sverige är i princip dyrare än att ta flyget till Polen och få en full undersökning av en legitimerad tandläkare. Självklart spelar det in vad man har för ärende hos tandläkaren. Trots detta har Sverige en av världens vassaste tandvård, som också är gratis tills man fyller 25 år. Men hur mycket vet vi egentligen om våra tänder? Här följer tio fakta som du åtminstone bör veta innan du greppar tandborsten.

Kroppens hårdaste material…

Ytskiktet av tändernas emalj är hela kroppens hårdaste material. Med andra ord: var rädd om dina tänder, och framförallt din emalj.

Kan födas med tänder…

Människans första tänder, mjölktänderna, börjar att växa redan när fostret ligger i livmodern. De spricker dock inte upp förrän man är runt 6-12 månader. Men det hör inte till ovanligheterna att man till och med föds med små tänder.

Dina tänder är lika unika som dina fingeravtryck…

Hittills har ingen människa dokumenterats att ha samma uppsättning och mönster på tänderna som någon annan. Just din mun är med andra ord lika unik som dina fingeravtryck. Därför kan man också identifiera avlidna människor med hjälp av kroppens tänder och ett befintligt tandkort.

Över en månads tandborstning…

I snitt spenderar en människa 38,5 dagar på att borsta tänderna under hela sin livstid. Givetvis varierar detta beroende lite på vilken del av världen man kommer ifrån.

Dålig munhygien kan leda till en rad olika sjukdomar…

Många sjukdomar kan associeras med din orala hygien. Bland annat hjärtsjukdomar och diabetes. Med andra ord är tänderna en av din kropps viktigaste delar att ta väl hand om.

En tredjedel av tanden syns inte…

Cirka en tredjedel av dina tänder sitter i tandköttet. Det vill säga att endast två tredjedelar av varje tands längd syns.

Så ska du göra om slår ut dina tänder…

Om du får dina tänder utslagna efter en vild krogrunda, se till att ha tänderna i munnen tillsammans med mjölk. Detta håller tänderna vid liv längre. Sen skyndar du dig till närmsta tandläkare och hoppas på att tänderna går att sätta tillbaka.

Kanske dags för ett skåp till tandborsten…?

Människan sköter oftast både hygien och behov i ett och samma rum – badrummet. Dock bör du förvara din tandborste på ett säkert ställe eftersom luftburna bakterier från toaletten gärna letar sig vidare till just din tandborste.

Rymde med flourmedel…

1994 rymde en fånge från ett fängelse i West Virginia, USA, genom att dagligen kasta flourmedel på väggen tills den frät sönder. Vi rekommenderar dock att du använder det i munnen istället, för att kompensera de 35% av tändernas yta som man ofta missar med en vanlig tandborste.

Kyss en åsna – slipp tandvärk…

När man hade tandvärk i medeltida Tyskland var enda läkemedlet att kyssa en åsna. Lyckligtvis har vi idag kommit lite längre i forskningen. Annars är det alltid fritt fram att prova. Vi dömer ingen.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win