1
1 point

Irland är ett land i Europa som upptar cirka fem sjättedelar av ön Irland, som delades 1921. Den delar sin enda landgräns med Nordirland, en del av Storbritannien, på den nordöstra delen av ön. Staten omges annars av Atlanten, med Keltiska sjön i söder, Sankt Georgskanalen i sydost och Irländska sjön i öster. Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om Irland och dess invånare!

Majoriteten av irländarna finner du i USA…

Över 40 000 000 människor av irländsk härkomst är bosatta i USA, det vill säga åtta gånger mer än hela Irlands befolkning, som består av cirka 4 500 000 invånare.

Omstridd och märklig lag…

Om du har en irländsk mor- eller farförälder, är du berättigad till ett irländskt medborgarskap (mot avgift). Du behöver inte ens ha varit i landet tidigare, eller känna till någonting om landet heller för den delen. För icke-européer betyder det att du får ett pass som låter dig arbeta och bo överallt i EU-länderna.

Polack narrade irländsk polis…

År 2009 fann den irländska polisen att de hade mer än 50 lagbrott på en bil som var registrerad på en herre vid namn ”Prawo Jazdy”. Det visade sig att Prawo Jazdy betyder ”körkort” på polska.

Kunde ha varit så mycket större…

Irlands stora hungersnöd orsakade så många dödsfall, att Irlands befolkning fortfarande inte har återhämtat sig (trots att det har gått över 150 år).

Mördare dömdes förr till slaveri…

Mördare under medeltida Irland gavs bort som slavar till den avlidnes familj, om de misslyckades med att betala en rejäl böter för att köpa sin frihet. Familjen kunde då döda mördaren själva, om de ville, utan att bli dömda för mord.

Världens äldsta pub…

Om du befinner dig i Irland och känner dig lite törstig kan vi varmt rekommendera puben ”Sean’s Bar”. Det är nämligen världens äldsta pub, som fortfarande är i drift. Puben slog upp portarna cirka år 900 e.Kr.

O’…

O’Byrne, O’Connor, O’Donnell, O’Hannagain med fler. De irländska efternamnen som börjar på bokstaven ”O” låter ganska bekant, va? Själva O:et har också en betydelse, och betyder nämligen ”grandson of” (barnbarn av).

Katten som förutsåg båtolyckan…

Emmy var ”skeppets katt” på färjan RMS Empress of Ireland. Hon missade aldrig en avgång. Men den 28 maj 1914 försökte Emmy fly från skeppet. Besättningen kunde inte hålla henne ombord och båten lämnade till slut hamnen utan henne, som ansågs som ett fruktansvärt omen. Tidigt nästa morgon sjönk RMS Empress.

Bryggare hade förmåner…

Om en ölbryggare på företaget Guinness önskade gifta sig med en katolsk kvinna kunde hans begäran inte nekas. Men oroa dig inte, detta gällde bara fram till år 1939.

Star Trek bråkade med fel land…

Ett avsnitt av serien Star Trek The Next Generation (1987-1994) blev bannlyst i Irland och Storbritannien eftersom den hänvisade till hur Irland förenades år 2024 efter en framgångsrik terroristkampanj.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win