10 fakta du antagligen inte visste om Aspergers syndrom06Med största sannolikhet känner du någon som har autism eller Aspergers syndrom. Du kanske inte vet att de har det, och i många fall vet de inte ens det själva. Man räknar på att cirka 2-4 personer per 1 000 har Aspergers. Andelen män överväger (3-6 män/1 kvinna).

07

Cirka 80% av de med Aspergers syndrom eller någon form av autism jobbar inte heltid.

aspergerssyndrom4
08En person med Aspergers syndrom har ofta svårt att läsa av andra människor. På samma sätt har de som inte har Aspergers lika svårt att läsa av någon med diagnosen. Det går alltså åt bägge hållen.

09

Det hör inte heller till ovanligheten att de med Aspergers syndrom tar lite längre tid att snappa upp specifika saker – som exempelvis ett skämt. Ibland behöver de en sekund längre för att förstå att du precis skojade om någonting. Det här gäller dock inte alla.

aspergerssyndrom5
010Att ta saker ordagrant hör inte till ovanligheten heller. Om du skulle säga att det regnar hundar och katter ute är det självklart inte något de skulle ta ordagrant och tro på, men om du däremot säger något som faktiskt lika väl hade kunnat vara sant kan det vara svårt att urskilja. 

 

Läs även
autismfokus
10 fakta du antagligen inte visste om autism

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar