10 fakta du antagligen inte visste om bläckfiskar

Bläckfisken är inget direkt nytt blötdjur, de tidigaste bläckfiskarna har man hittat som fossiler i bergarter som är cirka 500 miljoner år gamla. Just klassen bläckfisk är ett ganska brett begrepp då det omfattar över 780 idag levande arter. Här är åtminstone tio fakta som du bör känna till om bläckfisken i allmänhet. 01) Bläckfiskar har tre hjärtan. Tur att de inte är i behov av pacemakers, det hade blivit en ganska omfattande operation.

02) En förlossning för bläckfiskarna verkar inte vara alltför krävande. En bläckfiskunge är nämligen ungefär lika stor som en loppa när den föds.

03) I Sydkorea anses bläckfiskar vara en delikatess och äts levande. Mums (?).

blackfiskar1

04) Bläckfiskbrottning var en populär sport under 1960-talet. En dykare skulle slåss och brottas mot en bläckfisk på grunt vatten och sedan dra den till ytan.

05) I många länder är det olagligt att utföra en operation på en bläckfisk utan bedövning på grund av deras höga intelligens. Detta trots att deras hjärna inte är större än en valnöt.

06) Det sägs ofta att en bläckfisk har åtta tentaklar. Påståendet stämmer delvis inte riktigt, de har nämligen sex armar och två så kallade ben.

07) Den blåringade bläckfisken (se bild nedan) är ett av världens giftigaste marina djur. Bläckfisken kan döda dig med bara ett bett, och det finns heller inget motgift.

blackfiskar2

08) En bläckfisk kan äta sin egen tentakel i brist på föda.

09) Om hanen har riktigt otur kan honan strypa och äta upp sin partner istället för att para sig. Huruvida hanen får para sig eller inte verkar vara ett farligt lotteri!

10) Bläckfiskar har en relativt kort livslängd, vissa arter lever så lite som bara sex månader.

 

Läs även
fiskarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om fiskar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar