10 fakta du antagligen inte visste om Bruce Springsteen

Bruce Frederick Joseph Springsteen, även kallad ”The Boss”, föddes den 23 september 1949 i Long Branch i New Jersey. Han är en amerikansk rockmusiker, sångare, gitarrist och låtskrivare. Hans fans och beundrare anses vara de mest hängivna som finns, och många följer han jorden runt när han ska turnera – likt han gör i skrivande stund. Har du någon gång varit på en Bruce Springsteen-konsert? Här är åtminstone tio fakta som du kanske inte visste om honom!01) Bruce Springsteens fanskretsar håller även till i de lite finare rummen. Bland annat är den amerikanska presidenten, Barack Obama, ett stort Springsteen-fan, och han bland annat skojat om att han kandiderade till att bli president bara för att han inte kunde vara Bruce Springsteen.

02) Doktorn Ruth Westheimer besökte en gång Bruce backstage på en show. Hon berättade att hon gillade vad han sjöng i sina sånger om kärlek och sex, men hon önskade att han skulle vilja nämna preventivmedel lite då och då. Men det kanske inte är lika sexigt att sjunga om kondomer och p-piller?

03) Den första låten som unge herr Springsteen lärde sig att spela på gitarr var Beatles ”Twist and Shout”.

brucespringsteen1

04) När Springsteens bodde i Freehold, New Jersey, låg deras hus väldigt nära en Nestle-fabrik. När vinden blåste åt rätt håll, har Bruce sagt att han kunde känna doften av choklad hela dagen lång. Jag som själv har jobbat jämte en karamellfabrik vet hur gott det verkligen doftar!

05) Med undantag av albumet ”Ghost of Tom Joad”, som släpptes 1995, har samtliga av hans album vid något tillfälle legat på topp fem-listan i USA sedan släppet av ”Born to Run” år 1975!

06) Efter en konsert i Memphis år 1976, gick en väldigt berusad Bruce Springsteen till Graceland klockan tre på morgonen, hoppade över muren och sprang till ytterdörren. Säkerhetsvakterna grep honom innan han hann till dörren och skickade iväg honom. Att knacka skulle dock inte ha gjort så mycket i alla fall, Elvis var nämligen i Lake Tahoe då.

07) När Bruce beslutade att upplösa bandet E Street Band år 1989, gav han varje medlem två miljoner dollar i avgångsvederlag.

brucespringsteen2

08) I maj 1977 gick Bruce och Steve Van Zandt till en Elvis Presley-konsert i Philadelphia. Några dagar senare skrev Bruce låten ”Fire”, och påstods skicka en demo av låten till Presley samma sommar, i hopp om att han skulle sjunga den. Huruvida demot blev skickat eller inte, dog Presley i augusti och Bruce gav istället ”Fire” till Robert Gordon. Gordons version av låten täcktes av The Pointer Sisters som gjorde det en hit år 1979.

09) Bruces dåvarande fru, Julianne Phillips, och blivande frun, Patti Scialfa, medverkar båda i musikvideon ”Glory Days”.

10) Bruce Springsteen har intagit scenen på den berömda nattklubben Stone Pony cirka 90 gånger, men med undantag för privat välgörenhet är dessa framträdanden sällan fakturerade som hans spelningar och i de flesta är det bara gästspel på andra artisters uppträdanden.

BONUS) ”Bossen” har även fått en komet döpt efter sig, närmare bestämt ”23990 Springsteen (1999 RM1)”. Kometen upptäcktes år 1999.

 

Läs även
britneyspearsfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Britney Spears

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar