10 fakta du antagligen inte visste om preventivmedel

Preventivmedel är inget nytt direkt. De första kondomerna dök upp cirka 3 000 år f.Kr., och bestod då av djurtarmar och fiskars urinblåsor. Man kan aldrig garantera att preventivmedel skyddar dig till 100%, men risken för att bli gravid är avsevärt mindre. Idag finns en uppsjö av olika alternativ, och här följer tio fakta som du bör känna till om dem.01) I de utvecklade länderna är kondom och p-piller den vanligaste formen av preventivmedel.

02) I världens alla i-länder är sterilisering vanligare än spiral. Cirka 35% av de kvinnor som inte vill ha barn längre har steriliserat sig, 30% använder spiral, 12% använder p-piller, 11% använder sig av kondom och endast 4% har utfört en manlig kastrering.

03) Däremot, sett till samtliga länder här på jorden, är kondom den vanligaste form av användning som preventivmedel. Det vill säga att det också är det absolut vanligaste preventivmedlet i u-länder.

preventivmedel1

04) Under 1700-talet använde kvinnor ibland citroner som en typ av preventivmedel. Medan syran fungerade som ett spermiedödande medel, kan citronsaft också skada den vaginala vävnaden kraftigt. Inget vi rekommenderar, med andra ord.

05) Över 222 miljoner kvinnor i utvecklingsländer som vill ha någon typ av preventivmedel har ingen möjlighet till att använda en modern form av preventivmedel.

06) ”Avbrutet samlag” är när en man tar ut sin penis från kvinnans vagina innan han får utlösning. Enligt en undersökning gjord av ”Planned Parenthood” är det effektivt endast 73% av fallen. Detta är inte en rekommenderad metod om du inte vill bli gravid.

07) P-pillret har utsetts till ett av de sju underverken i den moderna tiden, eftersom det har hjälpt att sporra en internationell sexrevolution och även att expandera kvinnors roll på arbetsplatsen.

preventivmedel2

08) Många läkare kommer inte att skriva ut p-piller till de kvinnor som röker, eftersom p-pillret ökar de skadliga effekterna av cigaretterna.

09) Det rekommenderas att kvinnor som når klimakteriet fortsätter att ta preventivmedel i ett år efter deras sista menstruation.

10) Preventivmedel för män är komplicerat eftersom det måste blockera 1 500 spermier per sekund.

BONUS) P-piller kan påverka en kvinnas luktsinne, som i sin tur kan påverka vem hon är attraherad av.

 

Läs även
graviditetprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om graviditet

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar