10 fakta du antagligen inte visste om drömmar

Kommer du ihåg dina drömmar? Eller tillhör du en av de få som går i sömnen? Eller har du kanske riktigt galna äventyr i sömnen? Människans hjärnaktivitet vid djupsömn är fascinerande och forskningen har alltid varit intensiv inom området. Här är tio fakta som du måste veta om drömmar.


01Sexdrömmar hör inte alls till ovanligheten, och oavsett om du vill erkänna det eller inte har du med största sannolikhet upplevt det åtminstone någon gång. Men visste du att män kan få upp till 20 erektioner per dröm?

02

Att gå i sömnen är relativt ovanligt. Många har nog gjort det vid enstaka tillfällen och andra gör det förvisso lite oftare ofta. Sen finns det den lilla bråkdel som ger sig ut på riktiga äventyr i sömnen. Amerikanaren Lee Hadwin håller sig borta från faror i sömnen, men däremot är han en riktig konstnär – när han sover. Alla hans verk har skapats i sömnen, och är fantastiskt fina dessutom. Se själv på bilden nedanför

drommar3
03En annan sömngångare satte sig i bilen och körde 35 km, och mördade sedan sin kusin. Allt detta i sömnen. Jag hade personligen inte velat ha honom som sängpartner.

 

04

En del älskar att drömma. Du kanske själv har drömt något som du vaknat från, och sen åter igen sluter ögonen och försöker återuppta drömmen. En del går steget längre och införskaffar ”drömdroger”, en drog som får dig att hallucinera. Drogen, som går under namnet ”Dimethyltryptamine”, är tillverkad på kemisk väg och stimulerar den del av hjärnan som tillhandahåller vårt drömmande.

drommar1
05Muskler och andra organ i vår kropp slappnar av mer under djupsömn. Hjärnan däremot arbetar hårdare under sömn än vid vaket tillstånd.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar