10 fakta du antagligen inte visste om fobier

Alla känner vi nog den där personen som är livrädd för spindlar och diverse småkryp. En form av fobi, med andra ord. Men det finns så oerhört konstiga fobier att en del nästan saknar ord. Här är tio fakta om fobier som du kan skratta gott åt.

01) Det finns över 400 olika typer av fobier som psykologer känner till idag. Och de kan vara minst sagt märkliga. Papafobia till exempel, är en fobi för påven.

02) Självklart finns det även en fobi mot att ha fobi också. Fobifobia heter detta.

03) Hexakosioihexekontahexafobia är en fobi mot siffran 666. Fick du med hela ordet i ett enda andetag? Och nej, vi skojar inte, fobin finns och heter precis det som skrivits.

fobier1

04) Med ny teknik skapas också nya fobier. En inte alltför ovanlig fobi är nomofobia, rädslan över att inte ha någon mobil eller någon täckning på din mobiltelefon.

05) Har du anatidaefobi? I så fall har du en skum och otäck känsla av att du bevakas av en anka. Och ja, vi är fortfarande dödsseriösa.

06) Alla har vi den där kompisen med den lite mindre vackra flickvännen. Förklaringen kanske är att han lider av caligynefobi, rädslan för vackra kvinnor. Sen har vi också den där kompisen som aldrig hittar kärleken, då kanske han lider av philofobi, rädslan för att bli kär.

07) Cenosillicafobi är rädslan av ett tomt ölglas. Bör vara mer utbrett hos alkoholisterna på parkbänkarna.

fobier2

08) Att ha cherofobi innebär att du är rädd för att bli för glad, då du tror att någon olycka ska komma i samband med lyckan.

09) Enligt nya studier kring fobier tror man att rädslorna sitter i vårat minne sedan länge tillbaka. En del säger även att de tror det är DNA-baserat sedan generationer tillbaka.

10) Vad hade Alexander den Store, Adolf Hitler, Mussolini och Napoleon gemensamt? Jo, ailurofobi, rädsla för katter.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar