Välj en sida

Napoleon I, född 15 augusti 1769 i Ajaccio på Korsika (som Napoleone Buonaparte, senare Napoléon Bonaparte), och dog 5 maj 1821 på Sankta Helena i Sydatlanten, var Frankrikes kejsare från 2 december 1804 fram till 6 april 1814. Som överbefälhavare för den franska militärmakten erövrade och härskade han över större delen av västra och centrala Europa, och innehade ett par år även makten i Egypten. Det misslyckade fälttåget mot Ryssland försvagade sedan hans position, vilket så småningom ledde till det slutgiltiga nederlaget vid slaget vid Waterloo och Napoleons fall. Sedan Napoleon förlorat slaget i Waterloo blev han avsatt och förvisad till den isolerade ön Sankta Helena mitt ute på Atlanten. Där dog han några år senare. Med stor sannolikhet har du någon gång läst om honom i skolbänken, men här är tio fakta som din lärare antagligen inte delade med sig utav!

Han var inte så kort som alla tror…

Napoleon var inte riktigt så kort som ryktet säger, utan var runt 170 centimeter lång, vilket på den tiden var ganska medelmåttigt. Att han skulle vara kort spreds som propaganda av britterna, som i många fall tror på det än idag.

Tack vare Napoleon har Europa högertrafik…

Obligatorisk högertrafik infördes i Europa av Napoleon i syfte att avskräcka fäktning mellan hästryttare, och eftersom den traditionella vänstertrafiken dessutom sågs som aristokratisk. Eftersom han aldrig erövrade Storbritannien blev vänstertrafiken kvar i landet.

Frankrike hade lika väl kunnat vara islamiskt…

För att erövra Egypten övervägde Napoleon att omvandla sig själv och sin armé till islam, men beslutade mot det eftersom de franska trupperna inte skulle kunna stå för avhållsamhet från alkoholen.

Napoleon var nära vän med Washington…

Napoleon Bonaparte stod den dåvarande amerikanska presidenten George Washington nära. När president Washington dog år 1799 utlyste Napoleon tio dagars nationssorg i Frankrike.

Även blindskriften kommer från Napoleon…

Det är tack vare Napoleon som vi idag har blindskrift. Krigsherren ville nämligen utveckla något som gick att kommunicera med och läsa utan ljud och ljus, och ”nattskrivning” utvecklades i form av en militärisk taktik, men visade sig att vara på tok för svår för den franska armén att lära sig. ”Nattskrivning” kom senare istället att bli blindskrift.

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholms blodbad

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholms blodbad

Stockholms blodbad var en mörk händelse i Sveriges historia. Det var den rannsakning med efterföljande avrättningar som ägde rum i Stockholm den 7–9 november 1520. Händelserna inleddes direkt efter Kristian II:s kröning till svensk kung när gästerna på kröningsfesten...

10 fakta du antagligen inte visste om Joe Biden

10 fakta du antagligen inte visste om Joe Biden

Joe Biden, vars egentliga namn är Joseph Robinette Biden Jr., föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania, USA. Han är en amerikansk jurist, politiker och representerade demokraterna som kandidat vid valet till USA:s president den 3 november 2020....

10 fakta du antagligen inte visste om Ernest Hemingway

10 fakta du antagligen inte visste om Ernest Hemingway

Ernest Hemingway är en amerikansk författare och journalist som föddes i Oak Park, Illnois, 1899. Han debuterade 1925 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1954. Under sin livstid publicerade Ernest Hemingway sex romaner, lika många novellsamlingar och två fackböcker....