Välj en sida

Grand Canyon är ett eroderat ökenlandskap i nordvästra Arizona, USA. Grand Canyons nationalpark är sedan 1979 med i Unescos lista över världsarv. Coloradofloden har grävt sig ned i berggrunden under lång tid och bildat en av världens största kanjon. Man brukar kalla Grand Canyon för världens äldsta historiebok, eftersom den innehåller så många olika gamla bergarter. Nedan följer tio fakta som du kanske inte kände till om världsarvet!

Ett postkontor mitt i allt…

Det finns ett postkontor längst ner vid Grand Canyon. Det är byn Supais postkontor, och posten dit levereras med hjälp av en åsna, som tar cirka två och en halv timma varje dag.

Sov i en 65 miljoner år gammal grotta…

Det största hotellpaketet i hela världen ligger 22 våningar under ytan (bild från lyxsviten ser du nedanför). En natt för två personer kostar cirka 700 dollar (cirka 6 600 kronor mätt i dagens kurs). Men det kanske det kan vara värt för att få sova i en 65 miljoner år gammal grotta?

Skulle skoja med sin dotter – dog…

En pappa skulle vid ett tillfälle skoja med sin dotter och låtsades att trilla ner från en berggrund. Problemet var att han kanske tog skojandet lite väl seriöst och råkade istället på riktigt trilla ner över 120 meter rätt mot sin egen död.

Hårda flygregler över reservatet…

Kommersiella flygningar fick förr flyga i princip hur de ville över Grand Canyon så passagerarna kunde få se den intressanta platsen från skyn. Detta fick dock ett snabbt slut år 1956 när två plan kraschade mitt över Grand Canyon, vilket resulterade i stora skador på naturreservatet.

Konspirationsteorier om egyptiska skatter…

Det finns en konspirationsteori om att egyptiska skatter och tunnlar hittades i Grand Canyon under år 1909 som därefter täcktes över av Smithsonian. Området i fråga har många namn förknippade med egyptiska landmärken och är för närvarande begränsat till alla vandrare.

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

Koldioxid, med den kemiska formeln CO2, är vid rumstemperatur en färglös gas. Den fyller viktiga biologiska funktioner och spelar en central roll för jordens växtlighet. Koldioxid är även en viktig växthusgas. Koldioxid används för många olika industriella...

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

Visst ser det helt underbart ut på bilden ovanför? Att kunna få ligga på stranden i solljuset och bara njuta! Just detta gör miljontals svenskar årligen, antingen någonstans i Sverige, eller rent av utomlands. Här är i alla fall tio fakta om stränder som kan vara kul...

10 fakta du antagligen inte visste om ekträd

10 fakta du antagligen inte visste om ekträd

Ekträd (Quercus robur) - som också kallas för skogsek, vanlig ek, sommarek och stjälkek - är en typ av lövträd tillhörande familjen bokväxter. Ek kan bli uppemot 1 000 år gamla och växer i stora delar av bland annat Europa. Men du som med stor sannolikhet är uppvuxen...