Välj en sida

”Du äter som en gris!”, ”Förbannade svin!”, ja, alla har vi nog vid något tillfälle blivit kallade för gris eller svin i någon form, men i själva verket stämmer inte glåporden alls överens med verkligheten. Grisar betraktas som en underart av vildsvinet. De är också ett av de äldsta husdjuren människan har haft och är känt från omkring år 9 000 före Kristi födelse. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om sötnosarna!

Intelligens jämförbart med en hund…

Grisar är utomordentligt intelligenta. De är nyfikna och insiktsfulla djur och anses till och med smartare än barn under tre år, hundar och även vissa primater. Förutom att de är oerhört intelligenta är de också väldigt sociala och stärker snabbt familjeband med oss människor. Att ligga och gosa med någon är det bästa som finns!

Tvärt emot myten: de är renliga av sig…

Du är ju smutsig som en gris”, har du säkert fått höra många gånger, men i själva verket är grisar ett väldigt renligt djur av sig, och precis som oss människor vill de gärna hålla sin toalett långt borta från där de äter. Även nyfödda kultingar lämnar boet för att gå på ”toaletten” bara timmar efter födseln.

Lika snälla som de är söta…

Grisar är oerhört fredliga djur av sig, och visar i princip aldrig aggression. Enda gången som de egentligen visar aggression är när de behöver försvara sina kultingar eller känner att deras kultingar är under hot.

Väldigt skarpt luktsinne…

Grisar påminner mycket om hundar, de har också ett enorm luktsinne. Den stora runda nosspetsen av brosk är ansluten till muskler, som ger den extra flexibilitet och styrka för att kunna rota omkring lättare i marken.

Lekfulla och musikälskare…

Grisar kryper gärna nära varandra och föredrar att sova nos mot nos. De drömmer, precis som vi människor gör. I deras naturliga miljö spenderar de timmar på att leka, sola och utforska. Människor som driver grisfarmer för köttproduktion rapporterar ofta om att grisar, precis som oss, gärna lyssnar på musik, leker med fotbollar och älskar att få massage.

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

10 fakta du antagligen inte visste om pudlar

Pudlar finns i hela fyra olika storlekar: toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar. I en undersökning från 2012/2013 räknades pudeln in som världens tredje vanligaste hundras och var ursprungligen en...

10 fakta du antagligen inte visste om Maine coon

10 fakta du antagligen inte visste om Maine coon

Maine coon anses vara den första kattrasen från Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns många myter och teorier kring det hela. Vad vi i alla fall vet är att rasen i fråga har blivit omåttligt populär här i vårt avlånga land! Och här är tio fakta...