10 fakta du antagligen inte visste om grisar

”Du äter som en gris!”, ”Förbannade svin!”, ja, alla har vi nog vid något tillfälle blivit kallade för gris eller svin i någon form, men i själva verket stämmer inte glåporden alls överens med verkligheten. Grisar betraktas som en underart av vildsvinet. De är också ett av de äldsta husdjuren människan har haft och är känt från omkring år 9 000 före Kristi födelse. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om sötnosarna!01) Grisar är utomordentligt intelligenta. De är nyfikna och insiktsfulla djur och anses till och med smartare än barn under tre år, hundar och även vissa primater. Förutom att de är oerhört intelligenta är de också väldigt sociala och stärker snabbt familjeband med oss människor. Att ligga och gosa med någon är det bästa som finns!

02) ”Du är ju smutsig som en gris”, har du säkert fått höra många gånger, men i själva verket är grisar ett väldigt renligt djur av sig, och precis som oss människor vill de gärna hålla sin toalett långt borta från där de äter. Även nyfödda kultingar lämnar boet för att gå på ”toaletten” bara timmar efter födseln.

03) Grisar är oerhört fredliga djur av sig, och visar i princip aldrig aggression. Enda gången som de egentligen visar aggression är när de behöver försvara sina kultingar eller känner att deras kultingar är under hot. Men å andra sidan, vem skulle inte försvara den här sötnosen på bilden nedanför?

grisar1

04) Grisar påminner mycket om hundar, de har också ett enorm luktsinne. Den stora runda nosspetsen av brosk är ansluten till muskler, som ger den extra flexibilitet och styrka för att kunna rota omkring lättare i marken.

05) Grisar kryper gärna nära varandra och föredrar att sova nos till nos. De drömmer, precis som vi människor gör. I deras naturliga miljö spenderar de timmar på att leka, sola och utforska. Människor som driver grisfarmer för köttproduktion rapporterar ofta om att grisar, precis som oss, gärna lyssnar på musik, leker med fotbollar och älskar att få massage.

06) Grisar kommunicerar ständigt med varandra; mer än 20 läten har identifierats att de använder sig utav i olika situationer. Bland annat har man identifierat ett läte som ska motsvara ”Jag är hungrig!”.

07) ”Du äter som en gris”, har du säkert också hört någon gång tidigare. I själva verket äter grisar fint, helst långsamt.

grisar2

08) Grisar kan grymta i hela 115 dB, vilket alltså motsvarar hela tre gånger högre än flygplanet Supersonic.

09) Professor Stanley Curtis från Penn State University i USA har upptäckt att grisar kan spela joystickstyrda videospel och är ”i stånd till abstrakt representation”. Doktor Curtis anser att ”det finns mycket mer som händer i deras hjärnor än vi någonsin har kunnat tänka oss”.

10) Nyfödda kultingar lär sig i princip direkt att springa mot sina mödrars röster och att känna igen sina egna namn. När suggan ammar utgör hon ett läte ifrån sig, ungefär som att hon sjunger för dem.

BONUS) Ett av Winston Churchills mest kända citat innehåller respekten för grisar, då han sade: ”En hund ser upp till oss människor, en katt ser ner på oss och en gris ser oss rätt i ögonen som en jämlike”.Läs även
minigrisarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om minigrisar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar