10 fakta du antagligen inte visste om musik

Är du laddad inför lördagens final av Eurovision Song Contest 2016? Om inte, så bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om musik i all dess form, så att du kan prata omkull de som håller på fel land under finalomgången. För du håller väl på Sverige? Håll tillgodo! 



01) Att lyssna på musik samtidigt som du tränar har visat sig förbättra din fysiska prestation.

02) Har du kanske irriterat dig på dåliga remixer av en låt någon gång? Ärligt talat så är det oftast inte remixen i sig som du tycker är sämre än originalet, utan det är hjärnan som lurar dig. Anledningen till att du oftast dras till originallåten mer beror på att det var den du hörde först.

03) Du har säkert tidigare hört om musiker som klagar på dåligt arvode. Och även om en del är extremt rika, så tjänar de bara i snitt 23,40 dollar per 1 000 dollar på sin musik. Många mellanhänder med andra ord.

musik1

04) År 2008 erhöll Warner Music över 2 000 000 dollar i royalties från födelsedagsvisan ”Happy Birthday”. Japp, även den är patenterad och ägd.

05) Dina hjärtslag förändras och imiterar den musik du lyssnar på.

06) Studier har visat att blommor kan växa snabbare om det spelas musik i närheten av dem. Imponerande, va?

07) Den brittiska marinen använder Britney Spears låtar för att skrämma bort somaliska pirater ute till havs. Man kan undra hur Britney Spears ser på detta?

musik3

08) Världens dyraste musikinstrument, en Stradivarius-fiol, såldes år 2011 för 15 900 000 dollar. Ha det i åtanke när du ska sälja ditt gamla piano.

09) Det är inte direkt någon nyhet att det spelas oerhört högt på nattklubbar. Studier har faktiskt visat att hög musik får människan att konsumera mer dryck under kortare intervaller. Ingen är nog gladare än bartendern med andra ord.

10) Att lyssna på musik släpper loss samma dopamin i hjärnan som när du har sex eller äter. Kombinera sex, musik och mat så lever du som en kung eller drottning!

BONUS) Den amerikanska låten ”Jingle Bells” skrev från början till Thanksgiving.

 

Läs även
ljudprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om ljud

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar