10 fakta du antagligen inte visste om hamstrar

Hamstrar är gnagare i familjen Cricetidae som omfattar 18 arter uppdelade i sju släkten. Vissa auktoriteter kategoriserar dem som en släktgrupp i underfamiljen sorkar. Andra definierar dem som den egna familjen Cricetidae. Vissa arter av hamster är populära husdjur i stora delar av världen. I Sverige toppar de topp tio-listan när det kommer till husdjur, och här följer tio fakta som du kanske inte kände till om de små söta hårbollarna!

01Udda sovtimmar…
Om du går i tankarna på att införskaffa en hamster som lite extra sällskap, bör du överväga det hela noga en sista gång. Hur söta och underbara de än är, så är de dessvärre inte vakna de största delarna av varken dagarna eller nätterna. Deras vakentid brukar i regel bara vara på morgonen och vid skymning.

02Hamstrar är allätare…
Hamstrar kan äta allt från frön, kärnor och gräs till även insekter och annan föda. Precis som människan är de allätare och inte alltför kräsna med vad som serveras i matskålen.

03Kan få väldigt många barn…
Hur många bebisar en hamster föder kan variera oerhört mycket. I vissa fall kan de vara så få som tre styck, medan det har rapporterats om hamstrar som fått upp till 24 avkommor. Vanligast är att de får runt 12 hamsterbebisar per kull. 

04

Alla hamstrar är inte små…
De vanligaste hamstrarna som vi människor brukar ha som husdjur brukar i regel vara någonstans mellan 5 – 8 centimeter. Men det finns även de hamstrar som är större och kan bli över 30 centimeter långa.

05Syriska hamstrar förvarar frukten tills den jäser…
Syriska hamstrar lagrar frukt i kinderna under så lång tid att frukten till slut har jäst och blivit till alkohol vid tiden hamstern äter det. Det är också denna typen av hamstrar som är populärast att ha som husdjur.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar