Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om hamstrar - 10Fakta.se

Hamstrar är gnagare i familjen Cricetidae som omfattar 18 arter uppdelade i sju släkten. Vissa auktoriteter kategoriserar dem som en släktgrupp i underfamiljen sorkar. Andra definierar dem som den egna familjen Cricetidae. Vissa arter av hamster är populära husdjur i stora delar av världen. I Sverige toppar de topp tio-listan när det kommer till husdjur, och här följer tio fakta som du kanske inte kände till om de små söta hårbollarna!

Udda sovtimmar…

Om du går i tankarna på att införskaffa en hamster som lite extra sällskap, bör du överväga det hela noga en sista gång. Hur söta och underbara de än är, så är de dessvärre inte vakna de största delarna av varken dagarna eller nätterna. Deras vakentid brukar i regel bara vara på morgonen och vid skymning.

Hamstrar är allätare…

Hamstrar kan äta allt från frön, kärnor och gräs till även insekter och annan föda. Precis som människan är de allätare och inte alltför kräsna med vad som serveras i matskålen.

Kan få väldigt många barn…

Hur många bebisar en hamster föder kan variera oerhört mycket. I vissa fall kan de vara så få som tre styck, medan det har rapporterats om hamstrar som fått upp till 24 avkommor. Vanligast är att de får runt 12 hamsterbebisar per kull. 

Alla hamstrar är inte små…

De vanligaste hamstrarna som vi människor brukar ha som husdjur brukar i regel vara någonstans mellan 5 – 8 centimeter. Men det finns även de hamstrar som är större och kan bli över 30 centimeter långa.

Syriska hamstrar förvarar frukten tills den jäser…

Syriska hamstrar lagrar frukt i kinderna under så lång tid att frukten till slut har jäst och blivit till alkohol vid tiden hamstern äter det. Det är också denna typen av hamstrar som är populärast att ha som husdjur.

10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 vanligaste hundraserna i Sverige

10 vanligaste hundraserna i Sverige

Att skaffa hund är inte alltid det lättaste. Ska man ha en stor? En liten? En som kräver mycket motion, eller kanske en lite latare vovve som heller inte kräver så mycket mental träning? Hundar finns i alla möjliga olika storlekar och utföranden, men det är också ett...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...