2
2 poäng

Hamstrar är gnagare i familjen Cricetidae som omfattar 18 arter uppdelade i sju släkten. Vissa auktoriteter kategoriserar dem som en släktgrupp i underfamiljen sorkar. Andra definierar dem som den egna familjen Cricetidae. Vissa arter av hamster är populära husdjur i stora delar av världen. I Sverige toppar de topp tio-listan när det kommer till husdjur, och här följer tio fakta som du kanske inte kände till om de små söta hårbollarna!

Udda sovtimmar…

Om du går i tankarna på att införskaffa en hamster som lite extra sällskap, bör du överväga det hela noga en sista gång. Hur söta och underbara de än är, så är de dessvärre inte vakna de största delarna av varken dagarna eller nätterna. Deras vakentid brukar i regel bara vara på morgonen och vid skymning.

Hamstrar är allätare…

Hamstrar kan äta allt från frön, kärnor och gräs till även insekter och annan föda. Precis som människan är de allätare och inte alltför kräsna med vad som serveras i matskålen.

Kan få väldigt många ungar…

Hur många ungar en hamster föder kan variera oerhört mycket. I vissa fall kan de vara så få som tre styck, medan det har rapporterats om hamstrar som fått upp till 24 avkommor. Vanligast är att de får runt 12 hamsterbebisar per kull. 

Alla hamstrar är inte små…

De vanligaste hamstrarna som vi människor brukar ha som husdjur brukar i regel vara någonstans mellan 5 – 8 centimeter. Men det finns även de hamstrar som är större och kan bli över 30 centimeter långa.

Syriska hamstrar förvarar frukten tills den jäser…

Syriska hamstrar lagrar frukt i kinderna under så lång tid att frukten till slut har jäst och blivit till alkohol vid tiden hamstern äter det. Det är också denna typen av hamstrar som är populärast att ha som husdjur.

Livsviktigt att de kan springa…

De där små hjulen man brukar ha i hamsterburar är inget man har bara för skoj skull – det är nämligen livsviktigt för hamstern. Men akta dig för att inhandla ett för litet hjul; om hjulet är för litet, kan det ge hamstern ryggproblem och i slutändan även artrit. Det kan också resultera i att hamstern vägrar att använda hjulet om det inte är stort nog, vilket på sikt leder till hälsoproblem för ditt kära husdjur. 

De ser fasansfullt dåligt…

Som många andra däggdjur är de blinda när de föds. Under sina två första levnadsveckor brukar de i regel vara i princip helt blinda. Synen är heller inget att skryta om när det kommer till hamstern, då den både är färgblind och närsynt.

Men de gräver bra…

Deras syn kanske inte är det bästa, men de är åtminstone oerhört duktiga på att gräva. Hamstrar brukar gräva i marken för att kunna få skydd, och kan gräva hål som är ungefär en meter djupt. I sina underjordiska hem brukar de också göra flera olika rum.

Töjbara kinder…

Hamstrar förvarar mat i sina kinder, som kan sträcka sig så pass att deras huvuden ser 2-3 gånger större ut än den normala storleken. Om mamman känner av fara hör det heller inte till ovanligheten att hon till och med gömmer sina bebisar i kinderna.

Populär mangahamster i Japan…

Det finns en populär japansk mangaserie som går under namnet Hamtaro. Hamtaro handlar om en hamster som går på olika äventyr med sina tretton andra djurvänner.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
3
fun
geeky geeky
2
geeky
love love
6
love
lol lol
0
lol
omg omg
2
omg
win win
3
win