10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass. De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg. Huvudet är pyramidformigt och kantigt med en knappt synlig hals. De smala och delvis trinda benen är försedda med fem tår. Ja, hur de ser ut vet du med stor sannolikhet redan – men här är tio fakta som du kanske inte kände till!

01Finns utspridda i olika miljöer…
Kameleonters levnadsmiljöer varierar mycket; från regnskogar och berg till savann och öknar, men vad de har gemensamt är att alla kameleonter lever i varma – tropiska eller subtropiska – områden.

02Madagaskar – kameleonternas hemland…
Medan kameleonter finns i många delar av världen, inklusive södra Europa, Sydostasien, Hawaii, Kalifornien och Florida, lever nästan hälften av världens 200 kameleontarter i Madagaskar.

03Lägger både ägg och föder i kokongliknande säckar…
De flesta kameleonter är äggdjur (vilket betyder att de lägger ägg), men vissa arter föder levande ungar i kokongliknande säckar istället. Detta är en av arter som både lägger ägg och föder levande.

04

Markens lejon…
Det engelska ordet ”chameleon” (det vill säga ”kameleont” på svenska) härstammar från det latinska ordet ”chamaeleón”, som enkelt kan översättas till ”markens lejon”.

05Världens minsta och världens längsta kameleontarter…
Världens minsta kameleontart, lövkameleonten, brukar i regel bli cirka 1,6 centimeter långa. Det är också en av världens minsta ryggradsdjur som hittills har upptäckts. Deras 1,6 centimeter i längd kan jämföras med den längsta kameleontarten – Calumma parsonii – som kan bli upp emot 70 centimeter långa.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar