10 fakta du antagligen inte visste om Madagaskar

Madagaskar, formellt Republiken Madagaskar, är en stat belägen på ön Madagaskar i Indiska oceanen, öster om södra Afrika. Ön är till ytan världens fjärde största. Från norr till söder är den 1570 km, nästan exakt lika lång som Sverige, och från öster till väster 569 km. Med sitt läge utanför Afrikas sydostkust skiljer sig Madagaskar tydligt från det afrikanska fastlandet såväl genom sitt naturliv, sitt kulturliv, sina folk, sina språk som sitt förflutna. Sedan 1991 försöker man aktivt att införa ett demokratiskt flerpartisystem. 1997 och 2002 genomfördes demokratiska val men efter statskuppen 2009 är läget i landet åter oroligt. Här är tio fakta om det land i Afrika vi svenskar inte hör något om alltför ofta.01Både politiskt och geografiskt tillhör Madagaskar Afrika, men ursprungligen var det en del av vårat idag moderna Asien. För omkring 88 000 000 år sedan splittrades ön från den indiska halvön, efter den förhistoriska upplösningen av Gondwana.

02

Eftersom öns inhemska växter och djur har utvecklats relativt isolerat, har Madagaskar blivit en riktig biologisk mångfald med mer än 90% av dess djurliv är endemiska.

madagaskar1
03Madagaskar är ett av de fattigaste länderna i den afrikanska regionen. Med sina 22 000 000 invånare lever cirka 69% under riktlinjen för extrem fattigdom, vilket innebär att de i snitt bara har en dollar eller mindre att leva för per dag.

04Med en total landyta på 588 000 kvadratkilometer är Madagaskar den fjärde största ön på jorden. Endast Grönland, Nya Guinea och Borneo är större.

madagaskar2
05Madagaskar brukade vara en populär rastplats för europeiska pirater och sades vara platsen för den oberoende piratnationen Libertalia. Enligt historien avstod piraterna från sina ursprungliga nationella identiteter och kallade sig ”Liberi”, och gjorde sitt eget regeringssystem med lagar. Enligt uppgifter förde de krig mot stater och lagstiftare, släppte fångar och friade slavar.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar