10 fakta du antagligen inte visste om menstruation

När man är uppvuxen med två systrar och en mamma kan man lätt få för sig att man är världsmästare och allvetare om menstruation. Men icke, det verkar finnas så mycket att veta om mens att det kan vara svårt att tro att det ens finns något stopp. Här är åtminstone tio fakta som antagligen inte du heller visste.

01) Cirka 70% av alla kvinnor som är i åldern för menstruation använder sig av tamponger. En kvinna använder i snitt 11 400 tamponger under hennes livstid.

02) Cirka 3 500 dagar lägger en kvinna av sitt liv på att menstruera – i snitt.

03) Tro det eller ej, men Walt Disney gjorde en film om menstruation år 1946, med titeln ”The Story of Menstruation”. Detta är också den första film som använder sig av ordet ”vagina”. Det kunde ingen tro, att det var Disney som skulle debutera med detta ord.

menstruation1

04) Förr i tiden vägrade kyrkan gemenskap med menstruerande kvinnor. Det är tur att vi idag har kommit lite längre i utvecklingen i alla fall.

05) Den genomsnittliga kvinnan i ett modernt industrisamhälle menstruerar cirka 450 gånger i sitt liv. Förhistoriska kvinnor menstruerade endast 50 gånger, och kvinnor i jordbruksområden menstruerar bara cirka 150 gånger under sin livstid.

06) Rökning kan döda kvinnans ägg och orsaka att menstruationsperioderna stannar i förtid.

07) Menstruationsperioderna tenderar att vara tyngre, mer smärtsamma och även längre under de kallare månaderna på året.

menstruation2

08) En man från Nya Guinea skilde sig från sin hustru för att hon sov under hans filt medan hon menstruerade. Senare tog han också död på henne med hjälp av en yxa. Snacka om bacillskräck!

09) När en flicka föds, föds hon också med hennes fullständiga potentiella äggutbud. Tiden i livmodern skapar hon ungefär sju miljoner äggceller. Vid födseln har hon två miljoner. Genom puberteten finns det bara ca 40 000 kvar, varav färre än 500 faktiskt släpps och kan bli befruktade.

10) Det kvinnliga ägget är den största cellen i den mänskliga kroppen. Det är den enda cellen som man också kan se med blotta ögat.

BONUS) Studier har visat att stadens ljus eller artificiellt ljus påverkar menstruationscykeln.

Läs även
blodfokus
10 fakta du antagligen inte visste om blod

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar