Enligt legenden upptäcktes te redan 2737 f.Kr. Den Kinesiska kejsaren Shen-Ning, känd som ”den gudomliga helaren” påstås ha upptäckt drycken när ett teblad av misstag blåste ner i hans gryta med kokande vatten i. På så vis ska te ha tillkommit, och idag dricks det te som aldrig förr – avsevärt mer än kaffe som dricks. Här är tio fakta som du bör känna till om du är en klassisk teknarkare!

Urvalet är stort…

Om du tycker att du redan har svårt för att välja tesort får du nog tänka om. Det finns nämligen cirka 1 500 olika tesorter världen över.

”Jag kan sluta när jag vill”…

Bara i Storbritannien dricker man cirka 165 000 000 koppar te varje dag. På ett år blir det totalt cirka 62 miljarder koppar.

Is-te populärare än vanligt te i staterna…

Cirka 85% av all te som konsumeras i USA är inte den klassiska varma drycken, utan is-te.

Kina i topp bland producenterna…

Kina är det land som producerar mest te i hela världen med sina 1 359 000 ton (2009). Indien hamnar på en stadig andra plats med 979 000 producerade ton (2009).

Snacka om massproduktion…

Lipton Tea-fabriken i Jebel Ali, Dubai, producerar närmare 5 miljarder tepåsar per år.

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...