2
2 poäng

Enligt legenden upptäcktes te redan 2737 f.Kr. Den Kinesiska kejsaren Shen-Ning, känd som ”den gudomliga helaren” påstås ha upptäckt drycken när ett teblad av misstag blåste ner i hans gryta med kokande vatten i. På så vis ska te ha tillkommit, och idag dricks det te som aldrig förr – till och med avsevärt mer än vad det dricks kaffe. Här är tio fakta som du bör känna till om du är en klassisk te-knarkare!

Urvalet är stooort…

Om du tycker att du redan har svårt för att välja te-sort får du nog tänka till en gång extra. Det finns nämligen cirka 1 500 olika te-sorter världen över.

”Jag kan sluta när jag vill”…

Bara i Storbritannien dricker man cirka 165 000 000 koppar te varje dag. På ett år blir det totalt cirka 62 miljarder koppar. Men å andra sidan är ju britterna kända för sitt te-drickande.

Iste populärare än vanligt te i staterna…

Cirka 85% av all te som konsumeras i USA är inte den klassiska varma drycken, utan istället iste. Det finns inget land som dricker så mycket iste som amerikanarna.

Kina i topp bland producenterna…

Kina är det land som producerar mest te i hela världen med sina 1 359 000 ton (2009). Indien hamnar på en stadig andra plats med sina 979 000 producerade ton (2009).

Snacka om massproduktion…

Lipton Tea-fabriken i Jebel Ali, Dubai, producerar närmare 5 miljarder tepåsar per år. Det är alltså över 13,5 miljoner tepåsar om dagen!

Populärare än kaffe…

Te är den mest konsumerade drycken i hela världen, efter vatten då, så klart. På en trygg tredjeplats finner vi kaffet.

En lång väntan på skörden…

Det tar mellan fyra till tolv år för en teplanta att producera sin säd. Det tar ungefär tre år innan en ny anläggning är redo att skördas.

Världens dyraste tepåse…

Juveleraraffären Boodles har handgjort en tepåse av diamant, som såldes för 15 250 dollar. Detta var utan tvekan den dyraste tepåsen som någonsin har blivit såld i hela världen. Tepåsen innehåller 280 diamanter och såldes för att samla in pengar till en välgörenhetsorganisation för barn i Manchester, England.

Och visst tusan är det nyttigt för dig…

Historiskt sett har te alltid setts som en hälsodryck, och gör än idag. Nyligen genomförda studier tyder på att te, särskilt grönt te, bidrar till att minska vissa former av cancer, hjälper mot dålig andedräkt, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, sänker blodtrycket, hjälper mot viktökning, dödar bakterier och virus, fungerar som en antiinflammatorisk kur och har nervskyddande kraft.

Svart te överlägset populärast…

Cirka 75% av all te-konsumtion i världen är svart te. Och inte nog med det; svart te kallas istället för ”rött te” i Kina.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

2
2 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win