0

Counter-Strike, kanske mer känt som ”CS” i folkmun, är ett av de mest populära FPS-spelen (First Person Shooter) som spelas online, och har varit i drygt 20 års tid. Från början utvecklades CS som en modifikation till spelet Half-Life, men kom på senare år istället att bli en del av företaget Valve, vilket ledde till att spelet till slut blev självständigt. Du har säkert suttit och spelat långt in på småtimmarna, eller kanske haft en pojkvän eller flickvän som vägrat att slita sig från datorn. På något sätt kan du med största sannolikhet associera till spelet. Här är dock tio fakta som du kanske inte kände till om just Counter-Strike sedan tidigare.

Det var den första banan…

Det finns en uppsjö av olika banor till Counter-Strike, men den äldsta av de alla är ”cs_siege”, som har funnits med sedan den första betaversionen av spelet. Vad som kanske är mest intressant är att ”cs_siege” är den enda bana som än idag finns med, fram till Counter-Strike: Global Offensive. Till en början gick kartan dock under namnet ”Canyon Hunt” och utvecklades av en kille under smeknamnet ”noth1ng”, då PC Gamer hade en tävling där man skulle göra en karta för Team Fortress Classic. Hans bidrag vann tävlingen, och än idag spelas banan till fullo!

Var obesegrade i nästan ett år…

Klanen ”Ninjas in Pyjamas” (NiP) var obesegrade från augusti 2012 fram till april 2013 innan de till slut besegrades av ”Virtus.Pro”.

Har funnits körbara bilar i spelet…

Vid ett kort tillfälle fanns det körbara fordon i CS. I en karta i betaversionen 7,0, som gick under namnet ”de_jeepathon2k”, fanns det två jeepar på kartan vilka spelarna kunde köra omkring med. Hela kartan var utformad som en racerbana, men huvudmålet var dock fortfarande att plantera bomben för terroristerna. På grund av att fordonen var extremt svåra att navigera – samt att kartan var väldigt begränsad till bilkörandet – togs bilarna ur bruk när betaversion 7,1 släpptes. Jeeparna fanns kvar, men de var inte längre körbara.

Ännu ett av de populäraste spelen…

Än idag är Counter-Strike version 1.6 ett av de mest populära spelen på Steam, trots att flera uppföljare tillkommit efteråt. Det allra populäraste CS-spelet är dock Global Offensive.

Populariteten sköt i höjden…

Spelet blev så oerhört populärt att utvecklarna, Minh Le och Jess Cliffe, inte behövde utveckla några fler banor – detta gjorde gladeligen fansen åt dem. Eftersom det från början var en modifikation av spelet Half-Life uppmärksammade också företaget Valve populariteten kring CS, och vid betaversion fyra valde Valve att assistera det fortsatta utvecklandet av CS.

Arkadversionen blev en totalflopp…

År 2003 släpptes en arkadversion av spelet; Counter-Strike Neo. Spelet finns dock bara tillgängligt i Japan och utspelar sig lite längre fram i tiden.

Jaga zombies i CS-miljö…

Utöver arkadversionen finns även en annan spinoff vid namn Counter-Strike Nexon: Zombies. Även denna versionen av spelet blev aldrig något vidare populär.

Inte ens strippor kan få en CS-spelare ofokuserad…

År 2009 spelades en match mellan de polska lagen Virtus.Pro och Forze i Ryssland. Sponsorerna av den mindre turneringen hade en lite udda och ganska underhållande idé kring matchen mellan de två högt rankade lagen, och hyrde därför in ett gäng strippor. Det visade sig dock att spelarna inte blev något vidare distraherade av stripporna, och matchen fortsatte som vanligt. Då är man dedikerad till spelet, va?

Inte bara guld och gröna skogar…

År 2007 blev en elev i Texas, USA, avstängd och utsparkad från sin skola på grund av spelet. Men inte för att han spelade för mycket och misskötte skolgången. Nej, utan för att han hade gjort en karta som föreställde skolan han gick på. Andra elever slog larm då de kände obehag eftersom det tidigare hade skett en skolskjutning på just den specifika skolan.

Tog spelet på lite väl stort allvar…

Har du någonsin blivit så arg att du har velat mörda din motståndare? I så fall är du inte ensam, för det här hände nämligen på riktigt i Frankrike år 2010. En fransman blev dödad av en kniv i spelets gång, och blev så arg att han valde att ägna hela sju månader av sitt liv med att leta reda på vem det var som hade dödat honom online. När han väl hade lokaliserat honom knackade han på dörren och högg motståndaren i bröstet med en riktig kniv. Lyckligtvis missade han hjärtat med bara ett par centimeter och överlevde attacken.

Större än hela Italien…

År 2004 genererade Counter-Strike mer internettrafik än vad hela Italien gjorde. Ja, du förstår kanske själv hur populärt spelet varit i decennier nu?


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

0

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win