Är du laddad inför lördagens final av Eurovision Song Contest 2016? Om inte, så bjuder vi här på tio fakta som du bör känna till om musik i all dess form, så att du kan prata omkull de som håller på fel land under finalomgången. För du håller väl på Sverige? Håll tillgodo!

Lyssna alltid på musik när du tränar…!

Att lyssna på musik samtidigt som du tränar har visat sig förbättra din fysiska prestation. Det kanske förklarar varför alla har hörlurar på gymmet!

Vi är i grund och botten vanemänniskor…

Har du kanske irriterat dig på dåliga remixer av en låt någon gång? Ärligt talat så är det oftast inte remixen i sig som du tycker är sämre än originalet, utan det är hjärnan som lurar dig. Anledningen till att du oftast dras till originallåten mer beror på att det var den du hörde först.

Vissa blir rika, andra inte…

Du har säkert tidigare hört om musiker som klagar på dåligt arvode. Och även om en del är extremt rika, så tjänar de bara i snitt 23,40 dollar per 1 000 dollar på sin musik. Många mellanhänder med andra ord.

Glöm inte att pröjsa om du ska sjunga Happy Birthday…

År 2008 erhöll Warner Music över 2 000 000 dollar i royalties från födelsedagsvisan ”Happy Birthday”. Japp, även den är patenterad och ägd.

Hjärtat anpassar sig efter musiken…

Dina hjärtslag förändras och imiterar den musik du lyssnar på.

10 fakta du antagligen inte visste om orkestrar

10 fakta du antagligen inte visste om orkestrar

En orkester är inom musiken en instrumental ensemble. Vanligen avses en större grupp med koriskt besatta stämmor, i motsats till ett mindre band, grupp eller "kapell", men beteckningarna kan variera beroende på sammanhang. Orkestrar har förekommit många olika former...

10 fakta du antagligen inte visste om Dolly Parton

10 fakta du antagligen inte visste om Dolly Parton

Dolly Rebecca Parton - mer känd som bara Dolly Parton - föddes den 19 januari 1946 i Sevierville, Sevier County, Tennessee. Hon är en amerikansk countryartist, som även medverkat som skådespelare i ett antal filmer. Inom musiken är hon väldigt mångsidig och är verksam...