3
3 points

I världen av ljud och toner sträcker sig musiken som en osynlig tråd genom mänsklighetens historia. Från forntida rytmer till moderna symfonier, har musikens kraft att skapa, förena och beröra förblivit tidlös. I denna artikel finner du tio intressanta och roliga fakta som du antagligen inte kände till om musik sedan tidigare! Håll tillgodo!

Därför ska du alltid lyssna på musik när du tränar…

Att lyssna på musik samtidigt som du tränar har visat sig förbättra din fysiska prestation. Det kan ju förklara varför alla har hörlurar på gymmet!

Vi är ju i grund och botten vanemänniskor…

Har du kanske irriterat dig på dåliga remixer av en låt någon gång? Ärligt talat så är det oftast inte remixen i sig som du tycker är sämre än originalet, utan det är hjärnan som lurar dig. Anledningen till att du oftast dras till originallåten mer beror på att det var den du hörde först.

Så liten procentsats får artisterna…

Du har säkert tidigare hört om musiker som klagar på dåligt arvode. Och även om en del är extremt rika, så tjänar de bara i snitt 23,40 dollar per 1 000 dollar på sin musik. Det är många mellanhänders fickor som ska fyllas först, med andra ord.

Glöm inte att pröjsa om du ska sjunga Happy Birthday

År 2008 erhöll Warner Music över 2 000 000 dollar i royalties från födelsedagsvisan ”Happy Birthday”. Japp, även den är patenterad och ägd.

Hjärtat anpassar sig efter musiken…

Dina hjärtslag förändras och imiterar den musik du lyssnar på. Fenomenet kallas ibland för ”musikens hjärtrytm-effekt” eller ”hjärtrytmresonans”. Studier har visat att musikens rytm och tempo kan påverka hjärtfrekvensen och andningsmönstret hos lyssnaren. Upplevelsen varierar från person till person och beror på individuella faktorer som personlig preferens, musikgenre och den känslomässiga kopplingen till musiken.

På med musiken i trädgårdslandet…!

Studier har även visat att blommor kan växa snabbare om det spelas musik i närheten av dem. Imponerande, va?

Britney Spears används i militärt skrämselsyfte…

Den brittiska marinen använder Britney Spears låtar för att skrämma bort somaliska pirater ute till havs. Man kan undra hur Britney Spears ser på detta?

En fiol som varken du eller jag har råd med…

Världens dyraste musikinstrument, en Stradivarius-fiol, såldes år 2011 för 15 900 000 dollar. Ha det i åtanke när du ska sälja ditt gamla piano.

Därför kan det ibland spelas överdrivet högt på nattklubbar…

Det är inte direkt någon nyhet att det spelas oerhört högt på nattklubbar. Studier har faktiskt visat att hög musik får människan att konsumera mer dryck under kortare intervaller. Ingen är nog gladare än bartendern och klubbägaren, med andra ord.

Musik till sex borde alltså dubbla upplevelsen…?

Att lyssna på musik släpper loss samma dopamin i hjärnan som när du har sex eller äter. Kombinera sex, musik och mat så lever du som en kung eller drottning!

Jingle Bells var från början ingen julsång…

Den amerikanska låten ”Jingle Bells” skrev från början till högtiden Thanksgiving och var inte alls tänkt som en julsång.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 points

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
0
lol
omg omg
3
omg
win win
3
win