3
3 poäng

Rymden är spännande. Kanske det mest spännande vi människor vet, egentligen. Ingen vet hur stort det är, ingen vet exakt vad som finns – men kanske det mest spännande av allt; ingen vet om det finns annat intelligent liv någon mer stans än på vår planet. Här är i alla fall tio fakta som vi faktiskt tror oss veta om rymden!

Så mycket kostar en enda rymddräkt…

Om du har tänkt att ta dig till rymden och gå ut på en rymdpromenad gäller det att du har lite pengar i sparade i bakfickan. En rymddräkt kostar nämligen i snitt 12 000 000 dollar att tillverka. Känns rimligt.

Omöjligt för astronauter att gråta…

Du kan inte gråta ute i rymden. Detta på grund av att dina tårar inte kan rinna på grund av tyngdlösheten. Om du vill vara manlig och inte gråta till någon romantisk komedi så är det alltså ute i rymden man ska göra det.

Så luktar det ute i rymden…

Enligt astronauter som har varit ute i rymden och tagit en rymdpromenad luktar det som en blandning av stekt biff, råjärn och svetsrök i rymden. Men det är inte själva rymden i sig som luktar – den består ju bara av vakuum. Utan det är snarare allt rymddamm som har denna lukt, som gärna följer med på kläderna in efteråt.

USA provsprängde vätebomb i rymden…

År 1962 provsprängde USA en vätebomb ute i rymden som var hundra gånger mer kraftfull än de atombomber som sprängdes under andra världskriget i Hiroshima och Nagasaki.

Så mycket kostade ISS…

Astronauter på den internationella rymdstationen (ISS) bevittnar 15 solnedgångar och 15 soluppgångar varje dag. Snacka om att man bör vara trött på romantiska solnedgångar när man kommer tillbaka till jorden igen. Den internationella rymdstationen är dessutom det dyraste objekt som någonsin har byggts av oss människor, med en prislapp som slutade på cirka 150 miljarder dollar.

Den mystiska signalen…

År 1977 fick vi en mystisk radiosignal från rymden som varade i hela 72 sekunder. Vi vet än idag inte hur eller var den kom ifrån.

Här snackar vi vatten…

Det finns en flytande vattenreservoar i rymden som motsvarar cirka 140 biljoner gånger mer vatten än världens alla hav på vår planet. En bild på vattenreservoaren finner du nedanför.

Alla stjärnor är dock inte stekheta…

Vår sol är välkänd för att vara något kopiöst varm, precis som de flesta andra. Men amerikanska NASA har faktiskt upptäckt stjärnor som är kalla nog att kunna ta på med bara handen.

Så länge lever du utan en rymddräkt…

Om en astronaut inte håller andan kan hen leva i cirka 30 sekunder utan hjälm ute på en rymdpromenad. Har du dock hjälmen på dig är det totalt omöjligt att vissla.

Nej, du får inte ligga på ISS…

Det är inte tillåtet att ha sex på den internationella rymdstationen (ISS). En av anledningarna är att NASA och andra rymdmyndigheter inte vill att det ska uppstå onödiga komplikationer. En annan anledning är att våra kroppsliga vätskor inte fungerar likadant i det tyngdlösa som det gör här nere på jorden.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
3
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
5
love
lol lol
1
lol
omg omg
2
omg
win win
2
win