10 fakta du antagligen inte visste om pirater

06Robert Newton introducerade ”piratdialekten”…
Den moderna ”piratdialekten” vi i dag känner till kommer från Robert Newtons porträtterande av Long John Silver i Disneys film Treasure Island från 1950. Innan dess fanns det ingen universell ”piratdialekt”.

07

Marockos sultan höll piraterna borta…
Marocko
var det första landet att erkänna USA som ett självständigt land. Under frihetskriget utlovade sultanen av Marocko säker passage för alla amerikanska handelsfartyg som reste över Atlanten från Barbary-pirater.

pirater3

08Jeanne de Clisson blev pirat för att hämnas sin mans död…
En fransyska vid namn Jeanne de Clisson blev pirat på 1200-talet endast för att hämnas att hennes man hade blivit halshuggen. Hon sålde sina markägor och köpte tre stora fartyg som hon målade svarta med röda segel. När hon slutligen fick tag på adelspersoner som var ansvariga för hennes mans halshuggning, hämnades hon genom att likasinnat halshugga dem.

09

William Harrison är grunden till ”ingen kropp, inget mord”-regeln…
Tre personer hängdes för mordet på William Harrison under 1661. År 1662 återvände William Harrison tillbaka på ett fartyg efter att ha blivit kidnappad av pirater och hade fått arbeta som slav. Detta ledde till den gamla ”ingen kropp, inget mord”-regeln.

pirater4

010Vatikanens murar finns av en anledning…
Vatikanstatens murar byggdes inte för att rama in mikrolandet, utan för att hålla pirater borta för längesedan.
Läs även
slaverifokus
10 fakta du antagligen inte visste om slaveri

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar