Välj en sida

I den västra delen av Nordafrika finner vi landet Marocko, med sina drygt 34 000 000 invånare. Landet ingår i den Alliansfria rörelsen och har nära relationer med den Europeiska unionen och USA. Landet har en konstitutionell monarki där kungen har stor makt; det vill bland annat säga att kungen utser ministrar, statsminister samt medlemmar i den högsta domstolen. Med detta sagt kommer här tio fakta som du säkerligen inte kände till om landet sedan tidigare!

Var med och grundade ”Afrikansk enhet”…

Marocko var med och grundade Organisationen för afrikansk enhet, föregångaren till den Afrikanska Unionen, men lämnade den efter Västsahara erkänts som en självständig stat av de andra afrikanska länderna och erbjudits medlemskap.

Världens äldsta operativa universitet…

Marocko har det äldsta operativa universitetet i världen, University of Karueein. Äldre än Oxford till och med, och grundades av en kvinna år 859 e.Kr. Universitet finns med i Guinness Rekordbok, och i Europa är det The University of Bologna i Italien som är det äldsta operativa universitet, som grundades år 1088.

Gränsar till Spanien…

Spanien har en landgräns med Marocko, eftersom spanjorerna fortfarande har suveränitet över två små kuststäder i Nordafrika; Melilla och Ceuta.

Outgiven exklusiv Wu-Tang Clan-platta finns i Marocko…

The Wu-Tang Clan (se bild nedanför) släppte ett hemligt album, av vilket de bara gjorde en enda kopia av. Skivomslaget är prytt i silver och nickel och finns i ett kassavalv i Marocko. Värdet beräknas vara cirka 5 miljoner amerikanska dollar.

Kärt barn har många namn…

Namnet på Marockos kronprins är Hassan ibn Mohammed Al-Alaoui. Men vill man istället tilltala honom till hans fullständiga namn är det Hassan bin Mohammed bin Hassan bin Mohammed bin Yousef bin Hassan bin Mohammed bin Abderrahmane bin Hisham bin Mohammed bin Abdullah bin Ismail bin Moulay Ali Charif.

10 fakta du antagligen inte visste om Rumänien

10 fakta du antagligen inte visste om Rumänien

Rumänien är en republik i Östeuropa som gränsar mot Ukraina i norr, i öster till Moldavien och Svarta havet, i söder till Bulgarien, längs med floden Donau, och i väster mot Ungern och Serbien. Med lite drygt över 20 miljoner invånare utgör det ett av Östeuropas...

10 fakta du antagligen inte visste om Tibet

10 fakta du antagligen inte visste om Tibet

Tibet är sedan början av 1950-talet styrt från Peking, och de forna tibetanska områdena är idag indelade i den autonoma regionen Tibet, Qinghai och delar av provinserna Sichuan, Yunnan, Gansu och Xinjiang. Den centrala tibetanska administrationen - en exilregering...

10 fakta du antagligen inte visste om Venezuela

10 fakta du antagligen inte visste om Venezuela

Venezuela, som egentligen formellt heter Bolivarianska republiken Venezuela, är ett land i norra Sydamerika som gränsar till Brasilien, Colombia och Guyana. Landet har cirka 31 000 000 invånare och har sedan 1821 varit ett självständigt land från Spanien – 10 år efter...