10 fakta du antagligen inte visste om Marocko

I den västra delen av Nordafrika finner vi landet Marocko, med sina drygt 34 000 000 invånare. Landet ingår i den Alliansfria rörelsen och har nära relationer med den Europeiska unionen och USA. Landet har en konstitutionell monarki där kungen har stor makt; det vill bland annat säga att kungen utser ministrar, statsminister samt medlemmar i den högsta domstolen. Med detta sagt kommer här tio fakta som du säkerligen inte kände till om landet sedan tidigare!

01Var med och grundade ”Afrikansk enhet”…
Marocko var med och grundade Organisationen för afrikansk enhet, föregångaren till den Afrikanska Unionen, men lämnade den efter Västsahara erkänts som en självständig stat av de andra afrikanska länderna och erbjudits medlemskap.

02Världens äldsta operativa universitet…
Marocko har det äldsta operativa universitetet i världen, University of Karueein. Äldre än Oxford till och med, och grundades av en kvinna år 859 e.Kr. Universitet finns med i Guinness Rekordbok, och i Europa är det The University of Bologna i Italien som är det äldsta operativa universitet, som grundades år 1088.

03Gränsar till Spanien…
Spanien har en landgräns med Marocko, eftersom spanjorerna fortfarande har suveränitet över två små kuststäder i Nordafrika, Melilla och Ceuta.

04

Outgiven exklusiv Wu-Tang Clan-platta finns i Marocko…
The Wu-Tang Clan (se bild nedanför) släppte ett hemligt album, av vilket de bara gjorde en enda kopia av. Skivomslaget är prytt i silver och nickel och finns i ett kassavalv i Marocko. Värdet beräknas vara cirka 5 miljoner amerikanska dollar.

05Kärt barn har många namn…
NamnetMarockos kronprins är Hassan ibn Mohammed Al-Alaoui. Men vill man istället tilltala honom till hans fullständiga namn är det Hassan bin Mohammed bin Hassan bin Mohammed bin Yousef bin Hassan bin Mohammed bin Abderrahmane bin Hisham bin Mohammed bin Abdullah bin Ismail bin Moulay Ali Charif.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar