Välj en sida

Sim City utkom år 1989 och utvecklades av Will Wright och Jeff Braun. Likt sina uppföljare går det ut på att vara en borgmästare över en stad, där du bestämmer hur den ska utformas, hur skatterna ska vara och allt som har med stadens utveckling att göra. Uppgiften kompliceras bland annat av kriminalitet, avgaser och att det ibland sker katastrofer som bränder och översvämningar. Till en början släppte Sim City bara till Amiga och Macintosh, men kom senare också till MS-DOS, Atari, Commodore 64, SNES (Super Nintendo) och Microsoft Windows 3.1. Med detta sagt bjuder vi på tio mindre välkända fakta om en riktig klassiker!

Diktatorer har vi väl redan gott om…?

Till en början var det tänkt att spelet skulle innehålla en science fiction-diktator.

Ingen vill ge ut spelet…

1987 hade Sim City varit färdigutvecklat sedan två år tillbaka, men det var stora problem med att hitta någon som ville ge ut spelet. Utgivarna trodde inte att spelarna skulle flockas runt ett spel där det inte fanns någon tydlig riktlinje för att vinna eller förlora. Will Wright och Jeff Braun bestämde sig istället för att grunda företaget Maxis, och gav år 1989 ut spelet på egen hand – vilket de säkert inte ångrar idag.

Lade grund för en helt ny genre…

År 2007 arrangerade en kommitté av spelexperter en lista av de tio mest betydelsefulla spelen genom tiderna, och kanske inte helt oväntat ligger Sim City med på listan, som bland annat var grunden för en helt ny spelgenre.

Lade grund för andra populära spel…

Sim City var en inspirationskälla till bland annat spelen Civilization och Railroad Tycoon, har Sid Meier tidigare sagt till ett gäng journalister under en pressträff år 2008.

Skulle egentligen haft ett helt annat namn…

Från början var spelet tänkt att heta Micropolis, men titeln byttes strax innan Wright och Jeff Braun lanserade det med hjälp av sitt distributionsbolag Maxis. Det här blev dock inte känt förrän år 2008, när spelet släpptes i en öppen källkod-version, där man enkelt kunde skumma igenom all programmering av C++.

10 fakta du antagligen inte visste om Atari

10 fakta du antagligen inte visste om Atari

Atari grundades 1972 av Nolan Bushnell som skapade spelautomaten Pong. Namnet Atari är en japansk term från brädspelet Go som kan beskrivas som schacktermen 'schack' för vilken pjäs, eller grupp av pjäser, som helst. Bushnell hade Go som favoritspel och tyckte att...

10 fakta du antagligen inte visste om Grim Fandango

10 fakta du antagligen inte visste om Grim Fandango

Grim Fandango är ett äventyrsspel som utvecklades och gavs ut av LucAsarts till PC 1998. När spelet kom fick det mycket god kritik och brukar räknas som ett av de bästa spelen i genren. Spelet designades av Tim Schafer.  Spelet utspelar sig i aztekernas dödsrike, och...