10 fakta du antagligen inte visste om filmen Star Wars VII: The Force Awakens

Filmen som så många väntade på, som så många köade för, som så många grät till. Äntligen är den här, Star Wars VII: The Force Awakens. Vad som dock skiljer sig från föregångarna är att de tre uppföljarna har bytt regissör, J.J. Abrams. Filmen har blivit hyllad världen över och de höga betygen överlappar varandra. Här är dock tio fakta som du bör känna till om filmen efter du har sett den. 

01) Mark Hamill hävdar att George Lucas lite nonchalant berättade för honom under en lunch att en ny Star Wars-trilogi ska filmas av Disney, och om han inte ville vara med skulle kort och gott Luke Skywalker helt och hållet skrivas ut ur filmerna. Hamill accepterade, tog åter rollen som Luke Skywalker, men hävdar att han besvarade lika nonchalant som han blev tillfrågad. Tack gode gud att han accepterade, hur hade Star Wars sett ut utan Luke Skywalker?

02) När en av scenerna spelades in under sommaren 2014 bröt Harrison Ford vristen när han fastnade i dörren till fartyget Millennium Falcon. Ungefär ett halvår senare berättade J.J. Abrams att han skadade ryggen svårt när han försökte hjälpa Harrison Ford att ta sig bort från dörren. Oturs-fartyg?

03) John Boyega var så nervös över att ha fått rollen som Finn att han inte ens hade berättat det för sina föräldrar. Först efter den första fotografering och när det offentliggjordes vilka som fått rollerna tillkännagav han sin roll för hans föräldrar.

StarWarsVIITFA1

04) Benedict Cumberbatch besökte filminspelningen för att intervjua Smith, som är ökänd för sin öppna natur och pratsamma mun. Det fick regissören J.J. Abrams att handla snabbt, och mer eller mindre tvingade Smith att skriva på ett sekretessavtal om att han inte får avslöja några detaljer om filmen. J.J. Abrams hängde också upp affischer över hela inspelning med titeln ”Loose Lips Sink Starships” för att påminna Smith om sekretessavtalet. Intervjun gick dock bra, Smith avslöjade ingenting, förutom att han grät när han åter igen befann sig i fartyget Millennium Falcon.

05) X-Wing Blue Squadron gör sin debut i The Force Awakens. Egentligen skulle Luke Skywalker flugit i detta fartyg redan i Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977), men filmandet blev på den tiden för avancerat med de blåfärgade fartygen mot den blåa skärmen, som användes för att i efterhand lägga till effekter.

06) Redan på sommaren år 2013 hade Mark Hamill (Luke) och Carrie Fisher (Leia) påbörjat en sträng diet och träning för att komma i form till sina karaktärer i filmen. Även en del stuntträning hade redan påbörjats.

07) Tack vare all hemlighetsmakeri kring filmen var det många skådespelare som fick väldigt korta framförhållanden om deras insatser. Exempelvis fick Domhnall Gleeson reda på först vem och vad han skulle göra en dag efter han hade gjort sin provspelning. Oscar Isaac fick reda på sin kompletta roll bara ett par timmar innan första inspelningen, och blev bara instruerad att vänta på ett hotell i London. Där skulle han vänta på att telefon ringde, gå ner till en bil som väntade i lobbyn, köra honom till flygplatsen, in på ett flygplan som sedan tog han till USA. Snacka om kostsamt hemlighetsmakeri!

StarWarsVIITFA2

08) Star Wars VII: The Force Awakens är den första film där R2-D2 inte blivit spelad av Kenny Baker. Däremot har han fått kreditering i sluttexterna som konsult för R2-D2.

09) Uniformen som bärs av General Hux (Domhnall Gleeson) är inspirerad och modellerad efter samma uniformer som nazisterna bar under andra världskriget, blandat med lite marina influenser.

10) Millennium Falcon har en rektangulär antenn i The Force Awakens. Detta beror på att fartyget förlorade sin originalantenn i ”Slaget om Endor” i Star Wars VI: Return of the Jedi.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar