Välj en sida

Tetris är ett dator- och TV-spel som går ut på att ordna olika fallande figurer. Tetris uppfanns av matematikern Alekséj Leonídovitj Pázjitnov när han arbetade vid Sovjetunionens Vetenskapsakademi i Moskva. Originalet gavs ut 1984. Spelidén har implementerats många gånger för otaliga plattformar och spelet gav upphov till en mängd uppföljare och Tetris-varianter. Game Boy-versionen från 1989 är den mest kända och spridda varianten av spelet, då Tetris var det spel som följde med vid köp av maskinen. Alla objekt i Tetris är gjorda av fyra rutor. Spelet är ett olösligt, matematiskt problem. Därav bjuder vi också på tio fakta som du kanske inte kände till om världens största spelklassiker!

Mest sålda spelet genom tiderna…

Enligt Guinness Rekordbok är Tetris ett av de mest sålda spelen genom alla tider – någonsin!

Låten kom inte förrän GameBoy…

Introduktionslåten för spelet i fråga har du säkerligen hört flertalet gånger, men visste du att det först var i GameBoy-versionen av spelet som den introducerades? Idag är låten ett skyddat varumärke i nästan samtliga länder här på vår runda planet.

General Motors använde spelet i sin marknadsföring…

År 2013 använde General Motors kända block och introduktionslåten från Tetris för att marknadsföra sin nya bil, Chevrolet Traverse.

Spelas fortfarande världsmästerskap…

Trots att spelet är 32 år gammalt spelas det än idag världsmästerskap i spelet.

Har använts i medicinska studier…

Tetris har använts i över 30 olika medicinska studier – allt från hjärnaktivitetsmätningar till att förbättra synen för skelögda.

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

10 fakta du antagligen inte visste om Call of Duty

Call of Duty är ett datorspel i förstapersonsperspektiv som är utvecklat av Infinity Ward och distribuerat av Activision. Spelen bygger på en hel serie av spel där olika tidsepoker äger rum. Succén var ett faktum redan efter att det första spelet i serien släpptes,...

10 fakta du antagligen inte visste om Football Manager

10 fakta du antagligen inte visste om Football Manager

Football Manager är ett fotbollsmanagerspel där du tar dig an rollen som förbundskapten för ett klubb- eller landslag. Spelet är utvecklat av Sports Interactive och distribueras av Sega. Spelserien - som lanserar ett nytt spel för PC, Macintosh och Linux samt ett eget...