10 fakta du antagligen inte visste om Tetris

Tetris är ett dator- och TV-spel som går ut på att ordna olika fallande figurer. Tetris uppfanns av matematikern Alekséj Leonídovitj Pázjitnov när han arbetade vid Sovjetunionens Vetenskapsakademi i Moskva. Originalet gavs ut 1984. Spelidén har implementerats många gånger för otaliga plattformar och spelet gav upphov till en mängd uppföljare och Tetris-varianter. Game Boy-versionen från 1989 är den mest kända och spridda varianten av spelet, då Tetris var det spel som följde med vid köp av maskinen. Alla objekt i Tetris är gjorda av fyra rutor. Spelet är ett olösligt, matematiskt problem. Därav bjuder vi också på tio fakta som du kanske inte kände till om världens största spelklassiker!


01) Enligt Guinness Rekordbok är Tetris ett av de mest sålda spelen genom alla tider – någonsin!

02) Introduktionslåten för spelet i fråga har du säkerligen hört flertalet gånger, men visste du att det först var i GameBoy-versionen av spelet som den introducerades? Idag är låten ett skyddat varumärke i nästan samtliga länder här på på runda planet.

03) År 2013 använde General Motors kända block och introduktionslåten från Tetris för att marknadsföra sin nya bil, Chevrolet Traverse.

tetris1

04) Trots att spelet är 32 år gammalt spelas det än idag världsmästerskap i spelet.

05) Tetris har använts i över 30 olika medicinska studier – allt från hjärnaktivitetsmätningar till att förbättra synen för skelögda.

06) En fullt spelbar version av spelet i fråga från 1984 finns att spela på New York City’s Museum of Modern Art (MoMA). Spelet var en gåva från utvecklaren till museet, just för erkännandet av dess betydelse hos människorna.

07) Eftersom Pajitnov arbetade för den ryska staten under sitt utvecklande av spelet fick han inga som helst pengar från spelet förrän år 1996, då lagar och regler ändrades. Han startade då ett företag ihop med Henk Rogers och upprättade en licens.

tetris2

08) Under 2014 års ”Paralympic Games” kunde man skymta ett Tetris-spel på golvet, där klossarna stavade ut ”I´m Possible” (jag är möjlig).

09) Spelet var den första mjukvaran under kategorin ”nöje” som exporterades från Sovjetunionen till USA. Annars brukade det vara åt andra hållet – att USA exporterade till Sovjetunionen.

10) Det är bevisat i flera studier att spela spelet upprepande gånger under perioder hjälper din hjärna att jobba snabbare och se ett mer logiskt mönster.

 

Läs även
supermariofokus2
10 fakta du antagligen inte visste om Super Mario

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar