10 fakta du antagligen inte visste om ugglor

Ugglor (Strigidae) är en familj inom ordningen ugglefåglar (Strigiformes). Det finns 216 olika arter inom 21 släkten i familjen äkta ugglor runtom i världen. Nedan följer tio fakta som du kanske inte var så välbekant med när det kommer till den visaste fågelart av de alla.

01Finns överallt – förutom Antarktis…
Oavsett vilken kontinent du befinner dig på så kan du stöta på en uggla – förutom Antarktis. Bara i Nordamerika kan du trilla över hela 19 av de 21 olika raserna av ugglor som finns. 

02Har tubliknande ögon…
Ögonen
på en uggla är inte cirkulära som de flesta djur; De är istället formade som små rör som går hela vägen till skallens baksida och ger dem på så vis en mycket långsynt vision. De kan upptäcka ett byte från oerhört långt avstånd. Den enda nackdelen är att deras ögon inte kan röra sig alls, då de istället måste vändahuvudet för att kunna se.

03En uggla har tre ögonlock…
Varje ögonlock har sin egen funktion; den första är till för att blinka, den andra är till för att sova, och den tredje är för att hålla ögat rent och friskt.

04

En myt att de kan snurra huvudet 360 grader…
Benen, blodkärlen och det stödjande kärlsystemet har alla anpassats så att ugglor kan vända huvudet i 135 grader i vilken riktning de än behöver. Att en uggla kan vrida huvudet 360 grader – som du antagligen har hört tidigare – är alltså bara en myt.

05Har platt ansikte av anledning…
En uggla har ett ganska plattliknande utseende, och det ligger faktiskt en anledning bakom det hela. En platt yta gör nämligen att ljud förstärks, upp till tio gånger bättre. Detta låter dem höra saker som även människor inte kan höra! Med andra ord har de både bra syn och en bra hörsel!

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar