10 fakta du antagligen inte visste om utbildning och läskunnighet

Alla har inte den lyxen att kunna gå i skolan och lära sig att bland annat skriva och läsa. Flera organisationer världen över donerar pengar och satsar stort för att minska problemet och kunna tillgodose alla barn en utbildning i livet. De som är värst drabbade är krigsdrabbade och fattiga länder, men även där diktatur finns är det ett stort och utbrett problem. Här är tio fakta som du bör känna till om utbildning och skrivkunnighet!

01) Världen över anses cirka 12%, eller rättare sagt 775 000 000 människor, att vara analfabeter.

02) Även i i-länder kan läskunskaper anses vara ett stort problem. I USA t.ex, läser 70% av den vuxna befolkningen sämre än vad en fjärdeklassare gör idag.

03) Cirka två tredjedelar av världens lägst utbildade är kvinnor. Fortfarande anses kvinnor ha lägre status än män i många länder, vilket gör att deras skolgång inte prioriteras.

utbildningskriv1

04) Sydsudan är världens minst läskunniga land, med en läskunnighet på bara 27%. Cirka 70% av barnen i åldrarna 6-17 år har aldrig ens satt sin fot i ett klassrum.

05) Harvard University betraktas allmänt som en av den äldsta och mest prestigefyllda högskolan i USA. Dess hemstad, Cambridge, är – kanske inte helt oväntat – en av de mest högutbildade städerna i landet.

06) Den äldsta och fortfarande verksamma skolan i världen är universitetet i Karueein, som grundades i år 859 i Fez, Marocko. Universitetet grundades av en kvinna, Fatima al-Fihri, i en byggnad som ursprungligen var en moské. Det finns fler universitet som grundades tidigare, men ingen av de äldre är fortfarande i bruk.

07) The University of Indiana erbjuder ett unikt ämne: ”Bowling Management”. Efter detta utbildningsprogrammet har studenter möjlighet att få jobb inom bowlingindustrin och erbjuder kurser i försäljning, bowlingmekaniker och all tillhörande verksamhet.

utbildningskriv2

08) Det är inte bara i Sverige som lärarkåren har ett tufft jobb. I USA lämnar hela 14% av nyutbildade lärare redan inom ett år, 33% lämnar inom tre år och nästan hälften lämnar sitt arbete efter sitt femte år

09) Cirka 115 000 000 primära skolbarn runt om i världen är inte inskrivna i skolan.

10) Mer än hälften av den globala lågläskunniga befolkning kan hittas i södra och västra Asien.

BONUS) Forskning har visat att hålla barnen borta från dagisverksamheter inte gynnar dem varken socialt eller akademiskt. Tvärtom ökar chansera att de under senare år kommer att hoppa av skolan istället.

 

Läs även
godatingfokus
10 fakta du antagligen inte visste om goda ting i världen

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar