10 fakta du antagligen inte visste om Västerås

Västerås stad har haft en stor betydelse för Sverige och dess utveckling. Västmanlandsstaden är Sveriges femte största stad och ligger cirka 10 mil västnordväst om Stockholm. En hel del kändisar härstammar från staden, och likaså hade Gustav Vasa viktiga anknytningar till Västerås. Här är tio fakta som du kanske inte helt kände till om just Västerås!01) Den 380 km långa cykelbanan gör Västerås till en av de mest cykelvänliga städerna i landet.

02) Kung Erik XIV är begravd i Västerås domkyrka. Eftersom sarkofagen var för kort, var de tvungna att hugga av hans fötter och placera dem bredvid hans kropp.

03) Gustav Vasa höll två parlamentssessioner i Västerås som förändrade Sveriges framtid. Han avskaffade katolicismen år 1527 och etablerade den ärftliga monarkin år 1544.

vasteras1

04) Västerås har den största inre hamnen i hela Skandinavien.

05) Sveriges första gymnasium grundades i staden år 1623.

06) Den sista avrättningen i Sverige ägde rum i Västerås stad. Detta var den 10 december år 1900. Med andra ord har vi inte haft någon avrättning i Sverige på 116 år!

07) Många stora företag har grundats i staden, men två av de kanske mest välkända är H&M och matjätten ICA, som idag omsätter miljontals kronor årligen.

vasteras2

08) Västerås är staden till tre av hotellen som har skapats av konstnären Mikael Genberg: Undervattenhotellet ”Utter Inn”, det flytande hotellet ”Ooops Hotell” och trädhotellet ”Hotell Hackspett”.

09) Det finns två unika skildringar av Jesus i Västerås – en i Lego och en i pärlor! Lego-Jesus är tillverkad av 30 000 Legoklossar och Leonardo da Vincis världsberömda målning ”Nattvarden” har återskapats med hjälp av 450 000 pärlor, vilket gör den till den största pärlplattan i världen.

10) Några kända personer som kommer från staden är bland annat Rickard Wolff, Erik Ersberg, Pontus Kåmark, Tommy Salo, Johan Rydström, Helena Bergström och Loreen Talhaoui.

 

Läs även
sundsvallfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Sundsvall

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar