10 fakta du antagligen inte visste om Venus

”Män är från Mars och kvinnor är från Venus”, har du säkert hört flera gånger. Då kanske det inte heller är så konstigt att Venus symbol är densamma som symbolen för just kvinnor (♀). Venus  är den andra planeten i solsystemet från solen räknat och den är nästan lika stor som jorden. Då Venus rör sig runt sin egen axel i motsatt riktning mot rörelsen runt solen så kan man säga att den roterar baklänges, vilket endast Venus och Uranus gör. 

Här kommer tio fakta som du kanske inte kände till om vår ganska närliggande Venus!01Venus är den enda planeten i hela solsystemet vars dygn är längre än dess år eftersom Venus snurrar ett varv runt solen på 225 dygn men behöver hela 243 dygn för att rotera ett enda varv runt sin egen axel.

02

Venus och Merkurius är de enda planeterna i vårat solsystem som inte har några månar som kretsar runt sig.

venus1
03Det finns fler vulkaner på ytan av Venus än vad det finns på någon annan planet i vårt solsystem. Däremot är vi osäkra på hur aktiva dessa vulkaner är, eller om de ens är aktiva över huvud taget.

04Efter solen och vår måne är planeten Venus det objekt som lyser starkast på Vintergatan. Planeten kan vara tillräckligt ljus på natthimlen för att kasta skuggor! Dessa typer av skuggor är kända som ”Venusskuggor”.

venus2
05På grund av den tjocka atmosfären på planeten, kan temperaturen på ytan nå upp till en svindlande 470 grader Celsius.

Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar