10 fakta du antagligen inte visste om Saturnus

Saturnus är den sjätte planeten från vår sol och den näst största i solsystemet. Det är en gasjätte, som Galileo Galilei var först med att observera genom ett teleskop år 1610. Han såg planeten när ringarnas läge fick planeten att se ut som tre planeter i en klump, vilket gjorde dåtidens forskare mycket förbryllade. Saturnus har 95 gånger så stor massa som jorden och är nio gånger så stor i diameter. Här är ytterligare fakta som du bör känna till om Vintergatans gigantiska planet. 

01) Många astronomer anser Saturnus att vara den vackraste planeten i solsystemet på grund av dess fantastiska ringar. I själva verket är planetens smeknamn ”juvelen i solsystemet.”

02) Saturnus är dock inte den enda planeten med ringar. Jupiter, Uranus och Neptunus har också ringar, även om de är mycket svagare och mindre spektakulära än Saturnus.

03) Saturnus är den minst täta planet i solsystemet, och om det fanns en vattenhink stor nog att rymma Saturnus skulle planeten flyta. Däremot skulle jorden och Mercury sjunka snabbast.

saturnus1

04) Den första rymdfarkosten som flög förbi planeten Saturnus var Pioneer 11, som skickas upp 1973 och anlände till nämnda planet år 1979. Voyager 1 och 2 har också genomfört förbiflygningar år 1980 och 1981. Voyager 1 är nu den farkost som har färdats längst i rymden, tillverkad av människan.

05) Det är svårt att veta exakt, men forskare tror att den kallaste punkt på planeten kan bli upp till -212° C. Detta kan jämföra med jordens kallaste uppmätning, som ”bara” var -89° C.

06) Cirka 750 jordklot skulle få plats i Saturnus. Ja, så oerhört stor är planeten.

07) Ett år på jorden är 365,256 dagar. Ett år på Saturnus är 10 759,22 dagar. Tur att man inte föddes där, vad man hade fått vänta på sin födelsedag!

saturnus2

08) Vinden på planetens atmosfär kan färdas i 1 800 km/h. Jämfört med jorden, där högsta uppmätta vindhastigheten är 483 km/h, är det med andra ord ganska snabbt!

09) Stormar på Saturnus kan vara i månader, eller i värsta fall år. Det mest spektakulära är dock stormen som kallas för ”Dragon Storm”, som varat i 2010 år!

10) Eftersom planeten snurrar i en lutning innebär det att planeten har det säsonger. Sommaren på Saturnus varar i ungefär åtta jordår. Detta kan jämföras med en svensk sommar som uppenbarligen bara verkar vara i två dagar.

BONUS) Planetens ringsystem är mycket breda och sträcker sig så långt som 282 000 km. Om du reste det avståndet från jorden, skulle du vara mer än halvvägs till månen.

 

Läs även
uranusfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Uranus

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar