Pasta är det italienska samlingsnamnet på produkter som makaroner, spaghetti och liknande, och finns både som färsk och torkad. Pasta görs vanligen på durumvetemjöl, ägg och vatten, billigare sorter ofta utan ägg och av vetemjöl med lägre proteinhalt. I Sverige innehåller nästan alltid torr pasta (Barilla, Garant, Euroshopper, Kungsörnen och så vidare) enbart durumvete och i vissa fall vetemjöl, medan färskpasta ofta innehåller ägg. Med detta sagt går vi direkt på den intressanta fakta som kretsar kring just pastan!

Man vet inte riktigt säkert var den härstammar från…

Vem uppfann egentligen pastan? De flesta förknippar nog pastan med Italien, men kineserna har sedan länge hävdat att Marco Polo tog den med sig till Italien från Kina. Även perserna hävdar att den sasanidiske kungen Khosrau I uppfann pastan under en vildjakt. Vem som egentligen tog fram en av världens mest populära maträtt får vi nog aldrig riktigt veta, men god är den i alla fall!

Tomatsåsen ett relativt nytt fenomen…

Jämfört med pastan är tomatsåsen, som det ofta äts med, ett ganska nytt fenomen. När tomatsåsen kom till hade pastan redan ätits i tusentals år tillbaka. Pasta tillsammans med tomatsås började man äta först på 1500-talet, när den spanska upptäckaren Cortez tog med tomater från Mexiko till hemlandet Spanien.

Två otippade länder bland toppen…

Även om italienarna faktiskt inte var först med pastan, så finns det inget land i världen där pasta äts så mycket som i just Italien. Detta kanske inte var helt oväntat, men de som äter näst mest och tredje mest pasta i världen är kanske dess mer oväntat; Venezuela ligger på andra plats medan Tunisien tar tredjeplatsen!

Du har en del att ta dig igenom…

Enligt den internationella pastaorganisationen (japp, det finns till och med en sån) finns pasta i totalt cirka 600 olika former och skepnader runt om i världen.

15 000 varv med spaghetti runt jorden…

Den internationella pastaorganisationen har räknat ut att om italienarna åt sin årliga snittmängd med pasta i enbart spaghettiform (det vill säga undvek alla andra former av pasta som finns), så skulle de totalt äta cirka 600 000 000 kilometer med spaghetti tillsammans. Bara italienarna skulle med andra ord kunna dra spaghetti runt jorden totalt 15 000 varv!

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

10 fakta du antagligen inte visste om kockar

En kock, kocka eller kokerska är en person vars yrke är att självständigt laga mat. Den kock som leder ett restaurangkök kallas köksmästare, och en kvinnlig sådan kan ibland benämnas köksmästarinna. Under Covid 19-pandemin var det många kockar som blev arbetslösa i...

10 fakta du antagligen inte visste om socker

10 fakta du antagligen inte visste om socker

Socker är en av världens äldsta ingredienser. Folket i Nya Guinea var troligen de första att tämja sockerrör runt år 8 000 f.Kr. Idag är sockret ett av de största hälsoproblemen vi har här i världen, och i många länder vill det införas skatt för produkter med höga...