1
1 poäng

Pasta är det italienska samlingsnamnet på produkter som makaroner, spaghetti och liknande, och finns både som färsk och torkad. Pasta görs vanligen på durumvetemjöl, ägg och vatten, billigare sorter ofta utan ägg och av vetemjöl med lägre proteinhalt. I Sverige innehåller nästan alltid torr pasta (Barilla, Garant, Euroshopper, Kungsörnen och så vidare) enbart durumvete och i vissa fall vetemjöl, medan färskpasta ofta innehåller ägg. Med detta sagt går vi direkt på den intressanta fakta som kretsar kring just pastan!

Man vet inte riktigt säkert var den härstammar från…

Vem uppfann egentligen pastan? De flesta förknippar nog pastan med Italien, men kineserna har sedan länge hävdat att Marco Polo tog den med sig till Italien från Kina. Även perserna hävdar att den sasanidiske kungen Khosrau I uppfann pastan under en vildjakt. Vem som egentligen tog fram en av världens mest populära maträtt får vi nog aldrig riktigt veta, men god är den i alla fall!

Tomatsåsen är ett relativt nytt fenomen…

Jämfört med pastan är tomatsåsen, som det ofta äts med, ett ganska nytt fenomen. När tomatsåsen kom till hade pastan redan ätits i tusentals år tillbaka. Pasta tillsammans med tomatsås började man äta först på 1500-talet, när den spanska upptäckaren Cortez tog med tomater från Mexiko till hemlandet Spanien.

Två otippade länder bland toppen…

Även om italienarna faktiskt inte var först med pastan, så finns det inget land i världen där pasta äts så mycket som i just Italien. Detta kanske inte var helt oväntat, men de som äter näst mest och tredje mest pasta i världen är kanske dess mer oväntat; Venezuela ligger på andra plats medan Tunisien tar tredjeplatsen!

Du har en del att ta dig igenom…

Enligt den internationella pastaorganisationen (japp, det finns till och med en sån) finns pasta i totalt cirka 600 olika former och skepnader runt om i världen.

15 000 varv med spaghetti runt jorden…

Den internationella pastaorganisationen har räknat ut att om italienarna åt sin årliga snittmängd med pasta i enbart spaghettiform (det vill säga undvek alla andra former av pasta som finns), så skulle de totalt äta cirka 600 000 000 kilometer med spaghetti tillsammans, om man lade allt på en lång rad. Bara italienarna skulle med andra ord kunna dra spaghetti runt jorden totalt 15 000 varv!

Betyder en blandning av gröt och deg…

Ordet ”pasta” härstammar från både grekiskan och latin och betyder ordagrant ”korngröt” på grekiska och ”bakverk av deg” på latin. På italienska betyder ordet dock bara ”deg”, just eftersom hur det faktiskt framställs. Men allt man behöver veta om ordets betydelse när man hör ”pasta” är egentligen bara ”gott”!

Pasta gör dig glad…

Att äta pasta gör en glad – och det är faktiskt helt sant! Kolhydraterna i pastan ökar kroppens produktion av serotonin, ett signalsubstans som forskare tror utlöser känslor av lycka och välbefinnande. Mer pastarätter åt folket!

Man kan inte välja vilken sås som helst…

Inte alla typer av pastarätter är tänkta att avnjutas med alla såser. Beroende på vilken sås du ska ha gäller det också att välja pastan till med omsorg. Lång och platt pasta, såsom fettuccine och linguine, passar bäst med krämiga såser, som klamrar sig fast bättre till just pastaformen. Tjockare tomatsåser går bättre ihop med en kort, tubformad eller spiralformad pasta, som rotini och fusilli.

Aprilskämtet som övertygade britterna…

Ett av de första aprilskämten som sändes på TV handlade om just pasta. Den första april år 1957 sände den brittiska TV-kanalen BBC ett inslag om att spaghetti växer på träd (se bild nedanför). I efterhand visade det sig att miljontals britter svalde aprilskämtet och tog inslaget på största allvar.

Pasta har även blivit till religion…

Tro det eller ej, men pastan är till och med en religion! Religionen, Pastafarianism, skapades av Bobby Henderson år 2005 i protest mot utbildningsstyrelsen i KansasUSA, och dess beslut att intelligent design skall läras ut som ett vetenskapligt alternativ till evolution i delstatens skolor, ett beslut som sedan upphävdes. Det flygande spaghettimonstret har sedan blivit ett internetfenomen. Trots att företrädare presenterar Pastafarianism som en genuin religion beskrivs den ofta av media som satirisk.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
2
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
2
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win