1
1 poäng

Både ljud och ljus har länge fascinerat oss människor och lett till tusentals olika experiment världen över. Bland annat experiment som varit avgörande för människans utveckling i det moderna samhället. 10fakta.se har redan gått igenom de viktigaste faktapunkterna om ljud, så här följer allt du även behöver veta även om ljus. 

Egentligen kan vi människor se ultraviolett ljus…

Alla människor har möjlighet till att se ultraviolett ljus. Däremot har vi en lins i ögat som filtrerar bort detta. Men oroa dig inte, vill du kunna se ultraviolett ljus är detta fullt möjligt efter en operation.

Visst går det att stanna ljuset…

År 1999 lyckades Harvard-studenten Lene Hau att sakta ner ljusets hastighet till endast 17 meter per sekund. Två år senare lyckades samma student att stanna ljuset helt och hållet.

Blått gatljus lugnar människan…

I vissa städer i framförallt Skottland och Japan har man bytt ut gatljusen till en blå nyans. Man märkte snabbt av att både kriminalitet och självmord minskade markant. Ljusets färg har nämligen en stor påverkan på människans mående och beteende. Och just blå färg skapar ett lugn hos oss.

LED inte bara positivt…

Människan gör allt man kan för att minska påverkan på miljön och samtidigt hitta energisnålare produkter. Det är ju bra, men ibland kan det också leda till olycksfall. I många städer bytte man ut de klassiska rödljusen till LED-baserade lampor istället. Det här orsakade på många platser en rad av trafikolyckor i de lite kallare städerna. Anledningen? LED-lampor blir inte lika varma, vilket resulterar i att eventuell snö inte smälter bort från rödljusen. Därför kan en trafikant bli ovetande om det är grönt eller rött. Och vi vet nog alla att chansningar ofta kan ge katastrofala efterföljder.

Vill bevara det naturliga ljuset…

Enligt en lag i England får man inte bygga något som kan blockera ett fönster som tagit in dagsljus i över 20 års tid. Ett stort problem i expanderande städer.

Tänk vad lite ljus kan göra…

Påfågelns fjädrar är egentligen brunfärgade. Det finns dock en mikroskopisk struktur i fjädrarna, och när ljuset lyser på dem ser de istället ut att vara blåfärgade.

Bortglömd neonlampa kostade tusentals kronor…

En stor neonlampa som tändes under depressionstiden i Los Angeles och sedan glömdes bort lyste i över 77 år i ett kafés skrubb. Man räknar med att endast denna lampa under dessa år totalt kostat 17 000 dollar i totala elräkningar. Med andra ord, släck lamporna när du lämnar ett rum, det kostar mer än vad man tror.

Titta på solen och… nys…

Uppskattningsvis nyser en tredjedel av jordens befolkning när de tittar direkt mot solen. Enligt forskare är det genetiskt och handlar om korsade ledningar i hjärnan. Är det detta som kallas för människo-bugg?

Upptäckte brand från rymden…

När amerikanska NASA under nattetid fotograferade jordklotet från rymden upptäcktes en gigantisk brand i Australien. Branden avlade nämligen mer ljus än någon annan stad på jorden.

Spår av separationen kan ses än…

Spår av Väst- och Östtyskland, som delades efter andra världskriget med hjälp av den berömda Berlinmuren, kan fortfarande ses från rymden. Detta tack vare att väst och öst använde olika typer av gatljus, och gör än idag.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win