10 fakta du antagligen inte visste om Wales

Wales är en delvis självstyrande riksdel i Storbritannien. Landet – med sina 8,5% av ytan och 5% av befolkningen – är större än Nordirland, men utgör ändå den minsta riksdelen på ön Storbritannien (alltså mindre än England och Skottland). Omkring 20,5% av alla walesare talar kymriska som modersmål. Särskilt stark är kymriskan i Gwynedd och Wales övriga norra och nordvästra delar. Med detta sagt kommer här tio fakta som du säkerligen inte kände till om det lilla landet sedan tidigare!

01Flest slott i Europa…
Wales har fler slott per kvadratkilometer än något annat europeiskt land, med Caerphilly som den största i landet och den näst största i Europa, bakom Windsor. Tyvärr byggdes många slott förr som ett sätt att kontrollera det walesiska folket.

02Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch…
Den lilla walesiska byn Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch är det näst längsta platsnamnet i världen, och betyder: ”St Mary’s church in the hollow of the white hazel near to the rapid whirlpool of Llantysilio of the red cave”. Inte alls krångligt att memorera, va?

03Walesisk uppfinnare först med att flyga…
Bill Frost var en walesisk uppfinnare som uppenbarligen tog sig upp i luften hela åtta år före bröderna Wright med sin ”flygmaskin” i Saundersfoot år 1895 innan han kraschade in i ett träd.

04

Whiskyn Jack Daniels har walesiska rötter i sig…
Joseph ’Job’ Daniels från Aberystwyth i västra Wales, emigrerade till USA under 1700-talet. Hans sonson Jack fortsatte med att skapa den världsberömda whiskyn Jack Daniels (se bild nedanför)!

05Första radiomeddelandet…
Världens första radiomeddelande skickade av Guglielmo Marconi år 1897, där meddelandet tog en resa på cirka 5 kilometer från Larvernock Point, söder om Penarth, till Flat Holm i Bristol Channel.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar