Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fettinnehållet fås att stelna (koagulera) och resten, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. Med den här avancerade texten går vi direkt på sak!

Mest stulen…

Den produkt i världen som blir mest stulen i livsmedelsbutiker är ost. Totalt sett blir cirka 4% av all ost som lämnar varuhusen stulen.

600 kilo ost…

Den amerikanska presidenten Andrew Jackson hade en gång ett block av cheddarost som levererades till Vita Huset som var 121 centimeter i diameter och 61 centimeter tjock. Osten vägde nästan 635 kilo. Han bjöd in 10 000 besökare för att äta den, och den var borta inom loppet av  två timmar.

Bryts ner i opioid…

När osten smälter, bryter den ner i en opioid. Andra opioider du kanske känner till är heroin och morfin.

Ville undvika hålen i schweizerostar…

Hålen i schweizerostar var fram till nyligen sedd som ett tecken på ofullkomlighet och något osttillverkare försökte att undvika. Idag är det istället ostens starkaste kännetecken.

Ost med maggots säljs på svarta marknaden…

Det finns ost från Sardinien med maggots i, vilket är förbjudet av EU:s livsmedelshälsoorganisationer, men den görs fortfarande och säljs på den svarta marknaden. För den som är osäker på vad maggots är för något, så är det en form av fluglarv. Påträffas samma typ av fluglarv i kadaver kallas de istället för likmask. Mums filibabba! 

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

10 fakta du antagligen inte visste om kakor

Finns det någon som inte älskar kakor, egentligen? Förr hörde det till det formella att baka sju sorters kakor om man skulle bjuda hem något - lyckligtvis har detta förändrats, och idag är det i princip lika billigt att köpa kakor i butiken som det är att baka hemma...

10 fakta du antagligen inte visste om curry

10 fakta du antagligen inte visste om curry

Curry betyder egentligen "kryddad sås", men i Sverige menar man med curry istället vanligen en kryddblandning som alltid måste innehålla gurkmeja, som ger curryn den karaktäristiska orangegula färgen. Kryddblandningar av motsvarande sort kallas på den indiska...