1
1 point

Ost är en mejeriprodukt som tillverkas av mjölk (eller någon annan mjölkprodukt) genom att protein- och fettinnehållet fås att stelna (koagulera) och resten, i huvudsak vatten och vattenlösliga ämnen, avskiljs. Osten utgörs av merparten av mjölkens fett, protein (kasein) och kalcium, och den avskiljda så kallade vasslen av vatten, vattenlösliga proteiner, mjölksocker (laktos) samt en del mineraler och vitaminer. Med den här avancerade texten går vi direkt på sak, med tio intressanta och roliga kuriosa du antagligen inte kände till om just ost i alla dess former!

Mest stulen…

Den produkt i världen som blir mest stulen i livsmedelsbutiker är ost. Totalt sett blir cirka 4% av all ost som lämnar varuhusen stulen.

600 kilo ost…

Den amerikanska presidenten Andrew Jackson hade en gång ett block av cheddarost som levererades till Vita Huset som var 121 centimeter i diameter och 61 centimeter tjock. Osten vägde nästan 635 kilo. Han bjöd in 10 000 besökare för att äta den, och den var borta inom loppet av bara två timmar.

Bryts ner i opiod…

När osten smälter, bryter den ner i en opiod. Andra opioder du kanske känner till är heroin och morfin.

Ville undvika hålen i schweizerostar…

Hålen i schweizerostar var fram till nyligen sedd som ett tecken på ofullkomlighet och något osttillverkare försökte att undvika. Idag är det istället ostens starkaste kännetecken.

Ost med maggots säljs på svarta marknaden…

Det finns ost från Sardinien med maggots i, vilket är förbjudet av EU:s livsmedelshälsoorganisationer, men den görs fortfarande och säljs på den svarta marknaden. För den som är osäker på vad maggots är för något, så är det en form av fluglarv. Påträffas samma typ av fluglarv i kadaver kallas de istället för likmask. Mums filibabba! 

Lejonost gjorde dig modig…

Ko–get– och fårmjölk är de vanligaste mjölktyperna som används för framställning av ost. Det finns även tillverkning av ost gjord av vattenbuffel-, älg– och till och med lejonmjölk. Den sistnämnda tillverkades någon gång under romartiden och det sades att man blev modig av att äta lejonost.

Ostar med lite vin, någon…?

Frankrike är det land som konsumerar mest ost i hela världen. 2011 konsumerade man i snitt 26 kilo per år, vilket kan jämföras med Sverige, som på sin 10:e plats ”bara” konsumerade i snitt 19 kilo årligen. 

Etymologi…

Ordet ”ost” är belagt i svenskan före 1520 och kommer från fornsvenskans ”oster. Ost är ett nordiskt ord besläktat med latinets jus som betyder ”soppa/sås”. På finska heter ost juusto. Engelskans cheese, spanskans queso, portugisiskans queijo och tyskans Käse, m.fl. kommer från latinets caseus med betydelsen ost, medan franskans fromage och italienskans formaggio kommer av latinets formaticum med betydelsen ”tillverkad i form”. På bosniska heter ost sir, makedonska – sirenje, polska – ser, ryska – сыр (uttalas syr) slovakiska – sir, tjeckiska – sýr och på ungerska – sajt.

Sträcker sig tillbaka till sjätte årtusendet…

Ost är känd sedan tusentals år tillbaka. Arkeologiska belägg sträcker sig tillbaka till sjätte årtusendet före vår tideräkning i norra Europa. Ett av de äldsta skriftliga beläggen för dess existens finns i Första Samuelsboken i Gamla testamentet i Bibeln. Där befaller den åldrige Isais sin yngste son David att gå med diverse proviant till sina bröder som är med i kriget mot filistéerna, samt att därvid även medföra ”tio ostar” till brödernas överhövitsman (1 Sam, 17:18). Också i babyloniska och egyptiska dokument finns belägg för ostframställning.

Utan mjölk eller animaliskt innehåll…

Det finns flera ostar utan mjölk och animaliskt innehåll, bland annat kokosost och ostar tillverkade av sojabönor eller nötter. I Sverige finns några små lokala tillverkare av veganska dessertostar. År 2008 uppmärksammade svensk media den så kallade analoga osten, som främst består av vegetabilisk fettråvara istället för mjölk, och såldes under namn som pizzamix, texmex-mix och gratängmix. Livsmedelsverket menade att det var vilseledande eftersom produkterna kunde förväxlas med vanliga ostprodukter.


Gillar du vad du läste? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 point

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win