3
3 poäng

Ämnet abort är oerhört känsloladdat där cirka hälften är för och den andra halvan är emot. I Sverige är abort lagligt, men trenden pekar mot att fler länder och stater förbjuder eller begränsar aborter. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du bör veta om de ofödda fostren som många väljer att abortera bort. Ha dock i åtanke att vi på 10fakta.se inte har någon åsikt om aborter över huvud taget, och detta är bara en ren och rama faktaartikel inom ämnet.

Över en tredjedel väljer abort i New York City…

Cirka 37% av alla graviditeter i New York City slutar med en abort. Sett på statistiken behöver man inte ens gissa att det är en karriärstad.

USA överlägsna inom området…

Cirka 1 200 000 kvinnor utför årligen en abort – bara i USA. Det är samma sak som att cirka en niondel av hela den svenska befolkningen årligen skulle göra en abort. I Sverige utförs uppskattningsvis mellan 30 000 och 38 000 aborter per år.

Kina på en säker andra plats…

Varje år väljer cirka en miljon kineser att utföra en abort, även tiotusentals spädbarn lämnas på barnhem eller i skogen för att dö. Mycket av detta är tack vare Kinas lagar om att man får böter om man har fler än ett barn per hushåll. På senare år har dock lagen tagits upp för diskussion i parlamentet. Framtiden får utvisa hur det blir. Hur pålitlig statistiken från Kina är kan också diskuteras, så ta det hela med en stor nypa salt.

Märkliga lagar…

Här i Sverige är det fullt lagligt att göra en abort på grund av fostrets kön. Du får med andra ord använda barnets kön som en skälig anledning till att utföra en abort.

Pojkar föredras i Indien…

Siffrorna är lite oklara, men cirka 100 000 – 500 000 aborter sker årligen i Indien på grund av att den havande bär en flicka. Flickor anses mer vara en börda än tillgång i Indien då de inte lika lätt kan försörja sin familj som en arbetande man kan.

Nio av tio hade gjort abort…

Nio av tio tillfrågade kvinnor hade valt abort om de fick reda på att barnet de bär på hade Downs syndrom. Idag finns det tester man kan utföra under graviditeten för att kolla upp det.

Afroamerikaner den största gruppen i USA…

Aborter dödar årligen fler afroamerikanska foster än de sju övriga största dödsorsakerna tillsammans. Detta gäller då bara i USA.

Hårdare lagar för muslimer…

Islam tillåter bara abort om graviditeten är en fara för den havande eller om kvinnan i fråga har blivit gravid genom en våldtäkt. Aborten måste dock ske innan fostret hunnit bli fyra månader gammalt.

Frank Sinatras mamma drev illegal abortklinik…

Frank Sinatras (på bilden nedanför) mamma drev en illegal abortklinik i sitt eget hem när han var ung. Sinatra har bland annat pratat helt öppet om det i efterhand i intervjuer.

Datorbugg skapade kaos…

År 2000 i Belgien blev 154 gravida kvinnor felinformerade om ett testresultat att deras barn skulle ha Downs syndrom. Detta tack vare en datorbugg och två kvinnor hann att utföra en abort innan alla hade informerats om buggen. Tragiskt.

Kryphål i lagen…

1990 beslöt den belgiska regeringen att för en enda dag plocka bort kungen ur sin tjänst. Detta för att man skulle kunna genomföra en lag om tillåten abort. Inte nog med detta, en katolik – som är kända för sin vägran till aborter – skrev också under lagen som gjorde det hela fullt möjligt.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
1
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win