3
3 poäng

Blond kallas den ljusa naturliga hårfärg som drar åt gult, vitt eller beige. Benämningen ”blondin” används mestadels om kvinnor, men kan även användas om män, men de benämns oftast som ”blond”. Blont hår beror på mängden, typen och paketeringen av melaninpolymerer, som skapas av melanocyter och insöndras i keratinocyter. Färgen produceras i hårroten som ligger i huden. Det finns två typer av melanin. Feomelanin har en gul-röd nyans och eumelanin en brun-svart. Blont hår kan därmed definieras som antingen liten mängd melanin oavsett variant, eller som hår med en hög grad feomelanin (feomelanin ger också rött hår). Med detta sagt kommer här tio fakta som du bör känna till om du har blont hår!

Mer ovanligt att ha blont hår än vad man kan tro…

Eftersom blont hår tenderar att bli mörkare när du åldras, är det bara cirka 2% av den totala befolkningen i världen som har blont hår idag. Majoriteten av blondiner återfinns kanske inte helt oväntat i västvärlden.

Vanligt att färga håret blont…

norra Europa är bara cirka en på 20 naturligt blonda av kaukasiska människor. Ungefär samma siffror gäller i USA. Däremot så färgar cirka var tredje kaukasisk kvinna håret blont under någon gång i livet.

Var vanligt i Kina förr…

Blondiner har dock inte alltid varit västerlänningar. Nya utgrävningar i Kinas Taklamakanöknen har funnit mumier från så långt tillbaka som 1 800 f.Kr. med påfallande blont hår, vilket betyder att det inte alls hörde till ovanligheten att vara blond i Kina för nästan 2 000 år sedan.

Den enda kända mörkhyade folkgrupp med högt antal blondiner…

Den melanesiska folkgruppen i Nya Guinea är den enda mörkhyade grupp hos människor som är kända för att ha ett högt antal människor med blont hår.

Associerades med prostitution…

Under romartiden associerades blont hår med prostitutionMessalina, en romersk kejsarinna, blev tillsagd att gömma sitt svarta hår med en blond peruk när hon besökte bordellen varje kväll. Detta för att hon skulle passa in bättre. Den grekiska dramatikern Menander (342 – 291 f.Kr. skrev också en gång: ”Ingen kysk kvinna borde göra håret gult”. Att vara blond har med andra ord varit impopulärt under en lång tid i Greklands historia.

Lade över 40 000 kronor på blekningar…

Jean Harlow var Hollywoods första blonda skådespelerska. Hon färgade håret med en blandning av peroxidblekmedeltvålflingor och ammoniak. Den hemmagjorda blandningen höll dock inte så länge, utan föll till slut av och det hela slutade med att hon fick bära en peruk. Men även fler kändisar färgade håret blont. Prinsessan Diana av Storbritannien lade cirka 40 000 kronor årligen på att bleka sitt hår blont.

Marilyn Monroe vägrade arbeta med andra blondiner…

Marilyn Monroe (på bilden nedanför), som inte var naturligt blond, vägrade att arbeta med andra skådespelare som var blonda på en inspelning. Hon trodde att uppmärksamheten skulle dras från henne. Hennes naturliga hårfärg var brunfärgad.

Fångar fick offra sitt blonda hår…

Tyska blondiner togs till fånga under romartiden och fick sitt hår avklippt för att göras till peruker för fashionabla damer. En källa till framgångsrika krig var en stor tillströmning av blont hår när männen kom tillbaka från Tyskland.

Ändrar sig ofta i puberteten…

Det finns procentuellt flest blonda människor i norra Europa, lite fler än i USA. Däremot brukar majoriteten som föds som blonda få en färgförändring i håret när de når puberteten. Många andra får en färgförändring i håret under deras första graviditet.

Kan kopplas samman med din personlighet…

Doktor Tony Fallone konstaterade 1997 att hårfärg är roten till en människas personlighet. Enligt Doktor Fallone är blondiner oftast mer utåtriktad och livliga, och uppfattas som mer feminina än kvinnor med andra hårfärger. Enligt Fallone, är det inte en hårfärg, utan ett sinnestillstånd som är blont.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

3
3 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
2
interesting
wtf wtf
1
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
2
lol
omg omg
4
omg
win win
2
win